Accountant worden

Om accountant te worden, kun je verschillende studieroutes doorlopen. Je krijgt met je diploma ook een titel: AA en/of RA. Wat je precies doet als accountant, hangt af van de route die je kiest. Maar het vak draait zeker niet alleen om de cijfers.

Meer weten? Kijk op Accountancyietsvoorjou.nl »

Wat doet een accountant?

Als accountant ben je de vertrouwenspersoon voor al het maatschappelijk verkeer. Een accountant laat zien hoe betrouwbaar de jaarrekening van een bedrijf is, maar ook of bijvoorbeeld overheidsuitgaven goed verantwoord zijn. Daarnaast steun je als accountant ook de ondernemer als deze vragen heeft over bijvoorbeeld de financiën of de administratie. Kortom, je houdt je bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten.

Niet alleen cijfers

Als geen ander heeft de accountant zicht op hoe een onderneming functioneert. Door het analyseren van de cijfers kun je er bijvoorbeeld achterkomen dat één van de medewerkers aan het frauderen is, of zie je bepaalde mogelijkheden voor het bedrijf om meer winst te maken. Natuurlijk moet je dit ook goed kunnen communiceren naar de klant. Je bent dus niet alleen met cijfers bezig, maar zeker ook veel met mensen. Dit maakt het accountantsberoep heel afwisselend. Jouw adviezen kunnen letterlijk geld opleveren en dit maakt jou als accountant een belangrijke gesprekspartner voor al je klanten.

Wat voor accountants zijn er?

De titel accountant is, net als arts of advocaat, een wettelijk beschermde titel. Je mag jezelf dus niet zomaar een accountant noemen. De titel krijg je na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring. In Nederland zijn er twee soorten accountantstitels: die van Accountant-Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA).

Met één van de titels op zak kun je alle kanten op. Je kunt je inzetten als adviseur van de ondernemer, je bezighouden met het controleren van beursgenoteerde ondernemingen of je bijvoorbeeld specialiseren in het opsporen van fraude.

Hoe word je accountant?

Hoe ziet jouw route naar de accountantstitel eruit kan komen te zien? Op deze pagina vind je onder andere het opleidingsschema en de route richting de AA-titel of RA-titel. 

Of je nu van het vwo of het mbo komt: er zijn verschillende mogelijkheden om zowel de AA- als RA-titel te behalen. In onderstaande schema vind je het totaaloverzicht.

Opleidingsschema-2022.png

Lees de beschrijving van de infographic »

Assurance en Accountancy

Tijdens je studie kun je kiezen uit twee oriëntaties:

  • De oriëntatie Assurance, die opleidt voor de assurance-functie, waaronder ook de (wettelijke) controle van jaarrekeningen
  • De oriëntatie Accountancy, met twee varianten:
    • Accountancy-MKB: gericht op accountants die adviserende werkzaamheden verrichten voor het mkb
    • Accountancy-Finance: gericht op accountants die in een financiële functie werken

Meer weten?

Ga naar Accountancyietsvoorjou.nl. Deze website is onderdeel van onze campagne de NBA Impact Challenge. Daarmee dragen we bij aan de kennis bij scholieren en studenten over het accountantsberoep en zorgt voor een grotere instroom in de opleiding tot accountant.

De arbeidsmarktcampagne is gericht op havo/vwo-scholieren bovenbouw en eerste- en tweedejaars hbo-/wo-studenten in financieel-economische studierichtingen.