In een interview op Accountant.nl benadrukt Douma dat hij het accountantsberoep al jaren kent, vanuit diverse rollen. Zo was hij als Kamerlid voor de PvdA betrokken bij de behandeling van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en was hij woordvoerder op Verantwoordingsdag en bij rapporten van de Algemene Rekenkamer.

Bijdrage aan vertrouwen

In 2015 werkte Kris Douma binnen de NBA aan de implementatie van de maatregelen uit het verbeterplan In het publiek belang. Ook daarvoor, als directeur verantwoord beleggen bij een grote pensioenvermogensbeheerder, en momenteel als toezichthouder had en heeft hij te maken met het accountantsberoep. "Ik ben zeer doordrongen van het belang van het werk van accountants en hun bijdrage aan vertrouwen in het maatschappelijk verkeer", aldus Douma.

Douma wil dat de NBA de regie neemt in een proces waarin accountants bijdragen aan herstel van vertrouwen in de eigen sector en daarmee aan herstel van vertrouwen in overheid en bedrijfsleven. Een aantal dossiers vraagt daarbij telkens om aandacht, zoals fraude, continuïteit en duurzaamheid.

Ledenvergadering

In aanloop naar de ledenvergadering heeft Douma oriënterende gesprekken gevoerd met accountants, bestuursleden en externe experts. Mede op basis daarvan heeft hij een aantal strategische uitdagingen benoemd voor de NBA in de komende periode. Daarover is meer te lezen in het interview.

Kris Douma hoopt tijdens de ledenvergadering van 13 december op steun van de leden voor zijn verkiezing tot voorzitter. "Samen met de sector wil ik werken aan herstel van vertrouwen. Dat blijft toch de kern."