Tegelijkertijd merkt de NBA op dat het AFM-rapport alleen ingaat op de risicoanalyse en dus geen totaaloordeel betreft over de kwaliteit en het functioneren van accountants. De NBA zal haar samenwerking met AFM en met de sector blijven voortzetten om de aandacht voor en controle van frauderisico's te verbeteren.

Beleidsvisie

Zeer recent heeft de NBA haar Beleidsvisie fraude-expertise naar de Kwartiermakers toekomst accountancysector gestuurd, met daarin een aantal voorgestelde maatregelen om de kwaliteit van de frauderisicoanalyse en de fraudeaanpak in de controle door accountants te verbeteren. Dit betreft met name de inzet van fraudedeskundigen bij de risicoanalyse en voorgeschreven consultatie bij vermoedens of aanwijzingen van fraude.

De NBA zal in overleg met de kwartiermakers, het ministerie van Financiën en de sector haar best doen deze maatregelen zo snel mogelijk te implementeren. Deze maatregelen volgen op de maatregelen die de NBA al had genomen om de transparantie over frauderisico's in de controleverklaring te vergroten en op onderzoeken die de NBA doet om de effecten daarvan vast te stellen. 

De NBA gaat ook met AFM in gesprek over de aandachtspunten voor de sector en hoe zij eventueel kan bijdragen aan de ontwikkeling van praktische handvatten. Uiteraard heeft de NBA veel aandacht voor de professioneel-kritische instelling en de alertheid op frauderisico's bij de ontwikkeling van het beroepsprofiel.

Keten

Tenslotte merkt de NBA op dat aandacht voor fraude niet alleen een taak is voor accountants, maar dat binnen de gehele verslaggevingsketen meer aandacht voor frauderisico's en voor fraudepreventie nodig is.

De NBA roept dan ook haar leden, zowel controlerend accountants als accountants in business, en alle andere betrokkenen op, om invulling te geven aan de aanbevelingen uit onze publieke management letter en het AFM-rapport.