Accountantsdag 2011: Jan Kees de Jager

In 2017 was de 100e editie van de Accountantsdag. De eerste keer was in 1907 (in sommige jaren was er geen Accountantsdag, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog). In deze Accountantsdagserie zetten we de schijnwerpers op bijzondere sprekers en momenten uit de afgelopen jaren.

Door: Claudia van Zanten

“Waarom zou iemand accountant willen worden? Want laten we eerlijk zijn, als je aan een tienjarige vraagt wat hij of zij later wilt worden, dan is dat meestal dierenarts, brandweerman of treinmachinist.” Mooie binnenkomer van toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op de Accountantsdag in 2011.

De Jager gaf overigens meteen zelf het antwoord. “Omdat accountant helaas minder tot de verbeelding spreekt. Net als minister van Financiën trouwens.”  Maar het stoffige imago dat financials kunnen hebben onder tienjarige kinderen, was niet het hoofdonderwerp van zijn toespraak. Het diende slechts als bruggetje naar het algehele imago van de accountant, dat destijds flinke deuken had opgelopen.

Schandalen

Door schandalen in de afgelopen jaren bij onder meer Enron, Ahold, Worldcom, Lehman Brothers, DSB en Dexia, werd de accountant door velen niet langer gezien als een betrouwbare en onafhankelijke professional. Want, “hoe kan het toch dat onder de jaarverslagen van deze financiële instellingen die in ernstige moeilijkheden kwamen, wel keurig de handtekeningen van accountants stonden? Hadden zij deze rampspoed niet kunnen voorzien en hadden zij als 'hoeder van het economische verkeer' de buitenwereld niet eerder moeten waarschuwen?”

Hoe winnen we vetrouwen terug?

De Jager stelde vervolgens de belangrijkste vraag: “Hoe winnen we het vertrouwen terug dat uw beroepsgroep voor een deel is kwijtgeraakt?” Volgens de toemalige minister doen we dat door er samen over te praten en door samen een aantal maatregelen te nemen.

Regelgeving in verhouding met doel

Hij vond dat nieuwe regelgeving in verhouding moet staan tot het doel dat we willen bereiken. En proportioneel moet zijn. Hij besprak achtereenvolgens de maatregelen die Europees Commissaris Barnier wilde nemen en de initiatiefnota van Ronald Plasterk (PvdA).

Compliment

Hij gaf de accountants ook een compliment: “Hoe ongemakkelijk het ook is om je eigen functioneren kritisch en publiekelijk onder de loep nemen, uw plan van aanpak ‘Lessen uit de kredietcrisis’ laat zien dat u dat toch kunt opbrengen. En wat u ook op kunt brengen is samenwerken: NIVRA en NovAA willen al een tijdje samen verder. Niet zo gek natuurlijk: in de praktijk werd er al veel samengewerkt en de beroepsregels voor AA’s en RA’s zijn bijna hetzelfde. Door te fuseren wordt het fundament van het accountantsberoep verstevigd en dat is in deze turbulente tijden een goede zaak!”

Vertrouwen terugwinnen

“Uw beroepsgroep zal het vertrouwen van de samenleving op de een of andere manier weer moeten terugwinnen. En dat gaat maar op een manier: treed naar buiten en laat zien waar u mee bezig bent. Niet alleen om zelf weer trots te zijn op uw vak, maar ook om het beroep van accountant aantrekkelijk te houden voor de toekomst. Deze accountantsdag draagt hier absoluut aan bij,” besloot De Jager zijn verhaal.

Bio

Politicus en econoom Jan Kees de Jager (1969) was van 2010 tot 2012 minister van Fianciën. Sinds november 2014 is hij CFO van KPN.