Accountantsdag 1984: Chriet Titulaer

In 2017 was de 100e editie van de Accountantsdag. De eerste keer was in 1907 (in sommige jaren was er geen Accountantsdag, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog). In deze Accountantsdagserie zetten we de schijnwerpers op bijzondere sprekers en momenten uit de afgelopen jaren.

Door: Claudia van Zanten

Chriet Titulaer CC-BY-SA-3.0-NL

Televisiepersoonlijkheid, sterrenkundige en schrijver Chriet Titulaer was wellicht het bekendste gezicht op de Accountantsdag van 1984. De markante wetenschapper (1943-2017) leidde de paneldiscussie, waar vooral werd gedebatteerd over de invloed van automatisering op de werkgelegenheid in de accountancy en op fraude/sabotage.

Titulaer studeerde in 1967 af op het onderwerp ‘de maan’. Datzelfde jaar nog vertrok de sterrenkundige naar de Verenigde Staten om maanfoto’s te maken voor de NASA. Na twee jaar ging hij naar Frankrijk, waar hij onderzoek deed op de sterrenwacht van Parijs.

Maanlanding

Na nog eens twee jaar keerde Titulaer terug naar Nederland, waar hij voor Teleac een aantal cursussen ging presenteren. In 1969 was hij echter al op televisie te zien als medepresentator van de live-uitzending van de maanlanding.

Huis van de toekomst (600x400) CC-BY-SA-3.0 'Huis van de Toekomst' in Madurodam

Rond deze tijd begon zijn radio- en televisiecarrière. Titulaer zou later uitgroeien tot ’s lands bekendste presentator van wetenschap- en techniekprogramma’s. Tussen 1969 en 1990 was hij vaak te zien op de beeldbuis, zowel als presentator van programma’s als commentator bij actueel nieuws over vooral ruimtevaart en astronomie. Hij schreef daarnaast populair-wetenschappelijke boeken en was mede-oprichter van projecten als het ‘Huis van de Toekomst’. Hij was een graag geziene gast als spreker en inleider op scholen, universiteiten en evenementen zoals de Accountantsdag.

Fietsen met telefoon

In de jaren tachtig deed Titulaer een aantal voorspellingen op gebied van technologie, die later grotendeels uitkwamen. Zo voorspelde hij in 1982 dat ‘de consument over een paar jaar de keuze zal hebben uit tientallen televisieprogramma’s’. In 1985 zei hij dat ‘fietsen in de toekomst zullen worden uitgerust met telefoons’. De PTT zou overwegen fietsen uit te rusten met telefoons, onder andere zodat managers altijd bereikbaar zouden zijn. Dit bleek later een 1-april-grap; hij zat echter niet ver van de werkelijkheid.

Ook tijdens Accountantsdag 2017 is één van de belangrijkste onderwerpen de technologische revolutie. Vooral wat technologische ontwikkelingen gaan betekenen voor de veiligheid (cybersecurity) en werkgelegenheid, specifiek voor het vak van accountant. 

Fiets met Telefoon