Accountant.nl publiceerde in maart 2018 een de uitgave 'Rode vlaggen: frauderisico's ontdekken en melden'. In juli 2020 is een nieuwe editie verschenen. Ten opzichte van de editie van 2018 is de nieuwe uitgave uitgebreid met uitspraken die sindsdien zijn verschenen. Ook is er aandacht voor wijzigingen in de regelgeving voor accountants. Auteur is juridisch journalist Lex van Almelo, bekend van de tuchtrechtsamenvattingen op Accountant.nl.

Groen en rood

Rode vlaggen gaat, anders dan voorganger Uitglijders, niet alleen in op tuchtrechtspraak, maar ook op straf- en bestuursrechtspraak. Bovendien zijn niet alleen zaken geselecteerd waarin accountants een steek lieten vallen, maar ook uitspraken over zaken waarin de accountant het goed heeft gedaan.

Voorbeelden van thema's die aan de orde komen:

  • contanten en kas;
  • geknoei met cijfers;
  • belastingkwesties.

Bij elke besproken uitspraak staat een aantal rode en groene vlaggen. Om het zoeken naar zaken te vergemakkelijken zijn deze vlaggen in overzichten aan het einde van de bundel thematisch gerangschikt.

Auteur van Rode vlaggen is juridisch journalist Lex van Almelo, die onder meer al jaren de tuchtrechtsamenvattingen schrijft voor Accountant.nl.