De Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag is er om, in lijn met maatschappelijke ontwikkelingen, accountants in hun professionele omgeving te helpen morele afwegingen te maken op een zorgvuldige, uitlegbare en standvastige manier in het belang van de samenleving. De accountant als 'vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer' behoort niet alleen het rechtmatige, maar bovenal ook het rechtvaardige te doen in het belang van die samenleving.

Wanneer standaarden echter geen uitsluitsel geven, ontstaat voor accountants een discretionaire ruimte waarin zij, ondersteund door de fundamentele beginselen, belangen dienen af te wegen en overeenkomstig te handelen. Het moreel kompas van de accountant vormt – te allen tijde – de basis van het vertrouwen dat de maatschappij heeft in de toegevoegde waarde van de accountant. Alle activiteiten van de faculty ECG zijn erop gericht om de accountant te helpen het eigen morele kompas te (her)ijken.

"In de tijdruimten van overgang, waarin zich nieuwe verkeerseisen ontwikkelen, ontstaat er onzekerheid omtrent de inhoud der functie (…) er is nog geen algemene norm gevormd (…) bij gemis aan een algemene norm wordt thans een sterker beroep op zijn eigen inzicht gedaan dan anders; en de persoonlijkheid van de accountant zal hier dus een grotere rol spelen dan in de normale gevallen."

Limperg Jr., Th. (1932/33)

Download

Pijlers

De pijlers zijn de steunpilaren onder de visie van de faculty en zijn de basis voor de beroepsontwikkeling.

Focusgebieden

Focusgebieden zijn die onderwerpen waar de faculty de focus op legt. Het geeft de gebieden aan voor de beroepsontwikkeling.

Bestuur

Margreeth Kloppenburg

Voorzitter Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag

Prof. dr. Boudewijn de Bruin

Professor of Financial Ethics, Universiteit van Groningen

Charlie Groen

SA Culture and Behavior Transformation at PwC

drs. Mike Muller RE RA

CFO Inepro Group

Endymion Struijs RA

Founder ENDYMION Amsterdam

Inez van der Linden RA

Partner Risk & Compliance/Compliance officer Baker Tilly

drs. Peter Schimmel RA

Partner BDO en eigenaar deskundigonderzoek.nl

Sluit je aan en denk mee

Het netwerk van de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag bestaat uit accountants en relevante stakeholders. De faculty is er voor diegene die zich bewust is van het belang van het continue (her)ijken van het moreel kompas.

Meld je aan voor het netwerk als je interesse hebt of een bijdrage wilt leveren aan onderstaande thema’s Professionele integriteit; jij en je professie; Cultuur gericht op het goede; jij en je omgevingen/of maatschappelijke radar; jij en de maatschappij.

Ons netwerk

Volg ons en word onderdeel van het meest relevante netwerk, word als eerste op de hoogte gebracht van de activiteiten van de faculty. Denk mee over relevante thema’s, word uitgenodigd voor bijeenkomsten, krijg inzicht in huidige en toekomstige ontwikkelingen die relevant zijn voor je werk - en carrièreontwikkeling en blijf op de hoogte van publicaties, onderzoek en relevante leer-en ontwikkelinstrumenten. Meld je aan »

» Afmelden voor deze visualisatie

Contact

Daphne Kolk

Facultymanager Ethiek, Cultuur en Gedrag
088 4960248 | 06 21 89 76 57