Foto Romke Sytse van der Veen

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

"Vroeger op de middelbare school had ik een mentor die aangaf dat accountancy misschien wel wat voor mij was. Daardoor ging ik mij oriënteren, waarbij ik inderdaad het beste gevoel kreeg bij de opleiding tot accountant. Na een meeloopdag aan de hbo-opleiding accountancy wist ik het zeker: 'Accountant, dat wilde ik worden.' Vanwege de interessante vakinhoudelijke opleiding en de rol die de accountant heeft in de maatschappij.

Op dat moment besefte ik ook wel dat het een lang traject was om uiteindelijk écht accountant te worden. Ik was achttien jaar en dan moet je een life changing keuze maken. Daardoor was mijn gedachtegang: 'Ik zie wel hoe ver ik kom.' Ik begon dus op het hbo en zag kans om mijn master te halen. Voor mij was het RA-traject het vanzelfsprekende traject. De drive die ik daarbij vanaf de middelbare school meekreeg, heeft mij nooit meer losgelaten."

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

"Dat was een erg bijzonder moment. Alleen al omdat ik hem in het Fries heb afgelegd. Daardoor mocht ik de eed alleen voorlezen en afleggen, voor het hele publiek. Hiermee had ik wel rekening gehouden, maar het moment zelf is altijd wel even spannend. Desondanks ging het hartstikke goed en kreeg ik veel positieve reacties.
Hiermee wilde ik ook een ambassadeur van de Friese taal zijn, naast het accountantsberoep natuurlijk. Vooraf heb ik aangegeven dat het belangrijk is dat je opkomt waar je voor staat. Dat zijn onder andere je principes, waardes en achtergrond. Met wederzijds respect voor elkaar. Dat is wat we als beroepsgroep ook moeten blijven doen. Dat ik de eed daarbij in het Fries mocht afleggen, gaf voor mij hieraan extra betekenis."

Waar werk je en wat is je functie daar?

"Sinds afgelopen oktober werk ik als klantbeheerder bij Alfa Accountants en Adviseurs, vanuit de samenstel- en adviespraktijk. Daarvoor werkte ik zes jaar in de controlepraktijk bij PwC."

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

"Nog niet zo lang gelden maakte ik dus een overstap. Dat was een weloverwogen keuze, want ik zat goed op mijn plek bij PwC en deed daar mooie ervaringen op voor mijn traject richting RA. Ik merkte echter dat ik op zoek was naar een andere rol. Een rol die beter bij mij als persoon paste, maar nog steeds in de accountancy. Want het blijft waardevol om als accountant bij organisaties over de vloer te komen. Als sparringpartner en vertrouwenspersoon.

Ik merkte daardoor dat ik meer naast de klant wilde staan en vanuit een adviserende rol wilde functioneren. Dat heb ik nu gevonden in mijn werk als klantbeheerder. Daarbij heb ik een brede portefeuille van klanten in het mkb. En dat past bij mij, want ik kom uit een ondernemersfamilie. Daardoor weet ik wat er aan de keukentafel wordt besproken bij ondernemers en gezinnen met een eigen bedrijf. En dat is toch heel wat anders dan de ‘grote corporates’ waar ik vanuit PwC kwam. Deze controle-ervaring was voor mij wel van belangrijke waarde, want het voegt ook nu nog steeds veel toe in mijn werk.

Zo ben ik nog wel betrokken bij specifieke, bijzondere controle- en beoordelingsopdrachten. Juist omdat ik hierin waarde lever vanuit mijn controle-ervaring. Dit blijf ik voor ongeveer een vijfde deel van mijn tijd doen en bij andere klanten dan diegene waar ik kom als klantbeheerder. Uiteindelijk blijft bestaansrecht van de accountant toch het geven van zekerheid door een controle- of beoordelingsverklaring. Tussen die controle- en adviesrol heb ik nu mooie balans."

Wat is je leeftijd?

"Ik ben nu 30 jaar."

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

"Dan zie ik mijzelf nog steeds als accountant. En als het aan mij ligt ook in de openbare praktijk. Ik heb juist nu het gevoel nog meer in een rol te komen als vertrouwenspersoon en sparringpartner. Er komt veel op organisaties af en klanten vinden het prettig als ze kunnen overleggen met 'de accountant' om hun organisatie in te richten op nieuwe ontwikkelingen. Door hierin een actieve bijdrage te leveren wil ik organisaties verder brengen en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier verantwoording afleggen zoals van hun wordt verwacht.

Daarnaast vind ik het leuk om mij bezig te houden met de ontwikkeling van jonge beroepsgenoten en beroepsgenoten in spé. Ik weet wat dit met mij heeft gedaan gedurende mijn traject. In de toekomst lijkt het mij mooi om hierin een inspiratie te zijn voor nieuwe aanwas. Dat biedt ook weer potentie om door te groeien. En dat maakt accountancy een heel sociaal en fantastisch beroep. Veel meer dan iemand die 'goed is met cijfers'."