Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

"Ik maakte in een vrij vroeg stadium de keuze om te gaan werken in de financiële wereld. Dit komt met name door het lange traject wat ik vanaf de kaderberoepsgerichte leerweg vmbo tot het uiteindelijke ultieme einddoel, registeraccountant, aflegde. Op de middelbare school koos ik voor 'handel & administratie'. Mijn interesse in het boekhouden was gewekt en ik was niet echt technisch of handig, dus vielen er veel opleidingen af. Gaandeweg het opleidingstraject triggerde ik mijzelf continu of dit iets is wat ik voor de langere tijd kan en wil doen. Doorslaggevend was toch wel september 2015, toen ik samen met Jordy van de Vlag startte bij BDO. Op dat moment dachten wij: We gaan ervoor!"

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

"Persoonlijk vind ik dat de eed weinig toevoegt aan het handelen van een accountant. Gedurende het gehele opleidingstraject van een accountant ben je al bezig met de eed en ethiek. Je merkt dat het als persoon wel anders leert denken, maar dat het geen invloed heeft op je dagelijkse werkzaamheden. Vooral de buitenwereld - het maatschappelijke verkeer - hecht waarde aan een beëdigde accountant en met name als het fout gaat om dan te wijzen naar de gehele beroepsgroep. Ik ben voorstander van de eed aan het begin van hbo-accountancy-opleiding. Je leert studenten dan meteen dat ze een opleiding gaan volgen waar ethiek - 'eedtisch' handelen - belangrijk is. Dat lijkt me meer impact hebben en scheid je het snelst het kaf van het koren."

Waar werk je en wat is je functie daar?

"Sinds januari 2022 ben ik voor mijzelf begonnen onder de naam ALNN Finance & Control. Hiervoor heb ik werkervaringen opgedaan bij de werkgevers BDO en KroeseWevers waarvoor ik enorm dankbaar ben. Op dit moment loopt mijn eerste opdracht bij Stolwijk Kelderman, een regionaal accountantskantoor met de kracht van een groot kantoor. Mijn functie is controleleider, maar ik doe allerlei taken en werkzaamheden. Als interim finance professional word je ingezet waar de opdrachtgever je nodig heeft."

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

"Nu zit ik nog bij mijn eerste opdracht, maar bij elke vervolgopdracht neem je de kennis mee van de eerdere opdracht en dat vind ik bijzonder aan het 'interimmen'. Uiteindelijk pik ik overal het beste mee en blijf ik continu ontwikkelen. Verder merk ik dat dynamiek en flexibiliteit als interimmer wat beter in mijn levensfase past met een jong gezin. Ik kan nu wat meer plannen en ook wat beter 'nee' zeggen dan in loondienst. Hiermee had ik destijds wel moeite. De overuren vormde een belemmering voor mijn werk/privé balans. Mijn voorkeur gaat uit om in het najaar andersoortige opdrachten uit te voeren dan in de audit, bijvoorbeeld als controller. De andere kant van de tafel verkennen en wat beter begrijpen, of misschien ook een keer compleet iets anders. Alleen dat zien we dan wel weer."

Heb je een specialisatie of zijn er thema's waarin je je bijzonder interesseert? 

"Op dit moment heb ik geen directe specialisatie, maar ik deed in verschillende branches en typologieën ervaringen op in de afgelopen jaren. Ik ben breed inzetbaar. Ik probeer bij te zijn met de actualiteiten, waardoor ik bij elke opdrachtgever toegevoegde waarde kan bieden. De onderwerpen fraude en ESG intrigeren mij wel en ik wil me de komende periode hierin ontwikkelen met trainingen en cursussen."

Wat is je leeftijd?

"30 juni werd ik dertig. 1 juli legde ik als voorlopig laatste groep digitaal de eed af. Het was een feestelijk weekend en is goed gevierd."

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

"In het begin van mijn carrière was ik een langetermijndenker. Nu zie ik wel waar het schip strandt. De stap om zelfstandig ondernemer te worden vond ik tien jaar geleden niet bij mij passen, maar ik deed het toch en heb er geen seconde spijt van. Kortom, we gaan het meemaken."