Eed van de week: Tineke de Jong

Vrijdag 1 april legde Tineke de Jong de beroepseed af. “De beroepseed is het slotstuk van een intensief opleidingstraject.” Tineke werkt bij PwC. In de Eed van de week stelt zij zich voor.

Tineke de Jong (600x375).jpg

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Ik had vanaf jongs af aan veel affiniteit met cijfers, vooral de vakken wiskunde en economie vond ik erg leuk en hadden mijn interesse. Toen het moment kwam dat ik vanaf de havo een vervolgopleiding moest kiezen, twijfelde ik erg tussen de opleiding Verpleegkunde en Accountancy. Ik zag mijzelf op dat moment geen kantoorbaan vervullen en koos daarom voor de sociale studie Verpleegkunde. Na een jaar bleek dat dit toch niet helemaal voor mij was weggelegd en besloot ik om mijn passie voor de financiële wereld te volgen en te starten met opleiding Accountancy. Al snel kwam ik er achter dat Accountancy veel meer is dan een kantoorbaan en dat ook het sociale element erg belangrijk is. Tijdens mijn stage werkte ik in verschillende opdrachtteams bij verschillende klanten. Bij de werkzaamheden is een belangrijk element de samenwerking met de collega’s en de klant. Dit was wat ik zocht in mijn toekomstige baan. Daarnaast krijg je een kijkje in de keuken van de klant. Iets waarvan ik de afgelopen jaren enorm veel leerde.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen? 

“De beroepseed is het slotstuk van een intensief opleidingstraject waarmee ik mijzelf ontwikkelde tot beginnend beroepsbeoefenaar. De eed benadrukt de verantwoordelijkheden die je als accountant hebt en de waarde die eraan wordt gehecht in de maatschappij.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Inmiddels werk in alweer bijna zes jaar bij PwC Groningen in de functie van senior associate.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“Bij PwC werk ik in een dynamische omgeving met veelal jonge ambitieuze collega’s met dezelfde passie voor de sector. Daarnaast is PwC een grote accountantsorganisatie die veel ontwikkelingsmogelijkheden biedt. De afgelopen jaren had ik een divers klantenpakket waardoor ik in verschillende sectoren/vakgebieden ervaring opdeed. Binnen de organisatie groei je snel door waardoor je takenpakket constant verandert waarbij ook buiten de controle ruimte is voor persoonlijke voorkeuren. Ook past PwC steeds meer technologie toe in ‘traditionele’ audit wat het werk aantrekkelijker maakt.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert?

“Ik oriënteerde mij de afgelopen jaren breed en heb geen specifieke specialisatie. Er zijn veel thema’s die mij interesseren zoals de kwaliteit van de controle en de toegevoegde waarde/het maatschappelijk belang. Er zijn veel verschillende aspecten die van invloed zijn op het controleproces en ik ben hierbij erg geïnteresseerd in de invloed van de verschillende elementen op het eindproduct en hoe we dit kunnen optimaliseren/verbeteren. Daarnaast beschik je als accountant over veel informatie waarmee je van grote toegevoegde waarde voor de klant en de maatschappij kunt zijn.”

Wat is je leeftijd?

“Ik ben 28 jaar.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“In tien jaar tijd kan er veel veranderen. Daarom vind ik het lastig om daarover op dit moment iets te zeggen. Ik werk momenteel met veel plezier in de accountancysector en hoop mijzelf de komende jaren op vaktechnische en persoonlijk vlak verder uit te dagen en te ontwikkelen. Het belangrijkste voor mij is dat ik mijn kwaliteiten goed kan inzetten en plezier heb in de dingen die ik doe.”