Nicolette Loonen volgt met haar introductie Nancy Kamp- Roelands op.

Waarom vind jij het thema vrouwen en leiderschap belangrijk?

"Vanuit meerdere perspectieven is vrouwelijk leiderschap belangrijk. In de eerste plaats omdat het rechtvaardig is om dezelfde kansen aan vrouwen en meisjes te geven als aan mannen en jongens. Onlangs las ik een bericht in het FD dat meisjes in groep 8 een lager schooladvies krijgen, nu de CITO-toets ivm de corona-maatregelen is komen te vervallen. Blijkbaar spelen vooroordelen hierbij een rol, en worden de kwaliteiten van meisjes op die leeftijd al lager ingeschat. In de tweede plaats ligt er een enorm potentieel voor de samenleving om vrouwen volwaardig te laten participeren, onder andere in het bedrijfsleven. Het verhoogt de productiviteit, creëert kansen om producten en diensten specifiek af te stemmen op de behoeften van vrouwen en zorgt voor betere investeringen in de samenleving omdat vrouwen andere keuzes maken wat zij met hun geld doen. In de derde plaats is er in mijn ogen een steeds grotere urgentie om onze samenleving vanuit vrouwelijk leiderschap in te richten. Hiermee doel ik op het belang van duurzame keuzes, die sterk correleren met feminiene waarden.

Duurzaamheid stond al langer op de agenda, maar door de Covid-crisis is een aantal kwetsbaarheden in onze samenleving nog duidelijker geworden. Er komt steeds meer het besef dat de huidige vorm van kapitalisme niet alleen de aarde en haar grondstoffen uitbuit, maar dat ook veel groepen mensen hier slachtoffer van worden. Vrouwelijk leiderschap gaat voor mij over het zoeken naar het gemeenschappelijk belang, in plaats van alleen maar naar eigen belang te kijken. Over het oprecht luisteren naar en kunnen verplaatsen in de ander, in plaats van alleen te kijken naar wat 'ik' nodig heb. Maar ook over een lange termijn perspectief vanuit een purpose, en zorg voor al het leven op aarde. Het klinkt misschien wat soft, maar ik zie een heel duidelijk verband tussen duurzaamheid en vrouwelijk leiderschap."

Waar heb jij binnen deze groep behoefte aan?

"Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk het is om voorbeelden te hebben waar je je aan kunt spiegelen. Rolmodellen geven een perspectief van hoe jouw toekomst er uit kunt zien. Daarom zou ik er voor pleiten om veel verhalen te delen van vrouwen in de accountancy. Ik zie gelukkig meer diversiteit in het beroep, maar krijg soms ook nog de indruk dat de cultuur nog steeds overwegend masculien is. Vrouwen die trouw zijn aan zichzelf, en op een authentieke manier invulling geven aan hun ambities kunnen inspirerend zijn voor vrouwen én mannen.

Veel topvrouwen geven aan in hun carrière hulp te hebben gehad van een sponsor: een ambassadeur die zorgt dat je bepaalde informatie krijgt of de eigen invloed gebruikt om bepaalde deuren voor je te openen."

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Heb jijzelf iemand vooruit kunnen helpen?

"Ik heb toen ik bij KPMG werkte wel een sponsor gehad in de persoon van een partner bij wie ik terecht kon, en die mij wegwijs maakte in de mannenwereld. Ik geloof niet dat het heel bewust en gestructureerd was, maar af en toe sparden we over mijn carrière, en welke stappen ik moest zetten. Hoewel het heel behulpzaam was en vanuit goede bedoelingen, heeft het mij soms ook wel aan het denken gezet: 'wil ik dit eigenlijk wel?'. Het kwam er vaak op neer dat ik mijzelf meer moest 'verkopen', terwijl ik veel liever gewoon mijn werk goed deed en daar als vanzelf waardering voor zou krijgen. Om meerdere keren bij belangrijke partners binnen te lopen en te vertellen waar ik allemaal mee bezig was, voelde niet goed. Tegelijkertijd zag ik wel dat mijn mannelijke collega's die dat wel deden veel sneller promotie kregen of op interessantere projecten werden gezet. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om als zelfstandig professional buiten KPMG door te gaan, wat voor mijzelf een goede keuze was. Maar het is jammer voor het accountantsberoep dat het in heel veel gevallen zo werkt, en daardoor de cultuur niet snel genoeg verandert."

Nancy Kamp Roelofs wilde van jou weten 'Wat inspireert jou als vrouwelijk leider?'

"Ik raak heel geïnspireerd van vrouwen die lef hebben en groots durven te dromen. Die nieuwe wegen inslaan en zich inzetten voor een groter doel. Daarnaast slaat mijn creativiteit op hol in interactie met andere bevlogen professionals. Door samen te werken aan een project of in een team, door echt naar elkaar te luisteren, en ideeën met elkaar uit te wisselen ontstaan de mooiste initiatieven."

Diversiteit en de NBA

Het bevorderen van diversiteit en inclusie is een belangrijk speerpunt uit de NBA- Vernieuwingsagenda. Diversiteit bevordert de kwaliteit van de besluitvorming en van de beroepsuitoefening.

De NBA hanteert voor de eigen organisatie als norm dat het bestuur, commissies en managementteam voor ten minste 30% uit vrouwen moet bestaan. Daarnaast is een project gestart om de NBA-regelgeving en publicaties gender neutraal te formuleren.

Verhoging van diversiteit en inclusie in de beroepsgroep vereist meer instroom en opwaartse doorstroom van vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond. Om kennis en ervaring te delen richten we in samenwerking met de NBA Young Profs een community op rond dit thema op het nieuwe NBA platform. Ook is er gestart met een overlegstructuur voor accountantskantoren om met vereende krachten aan diversiteit en inclusie te werken.