De groep Women Leadership is ontstaan naar aanleiding van het jaarlijkse vrouwen en leiderschapsevenement van de NBA in het kader van internationale vrouwendag op 8 maart. Je bent van harte uitgenodigd om je ook bij deze groep aan te sluiten!

Kettinggesprek Nancy Kamp-Roelands: 'Een duidelijk doel voor ogen helpt'

In het eerste kettinggesprek in de groep Women Leadership op het communityplatform stelt Nancy Kamp- Roelands zich voor. Zij is hoogleraar niet-financiële informatie, integrated reporting en assurance aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ben jij de volgende die dit kettinggesprek oppakt? We zien je graag op het platform!

Waarom vind jij het thema vrouwen en leiderschap belangrijk?

"Ik vind vrouwen geweldige leiders. Zij luisteren, wegen verschillende meningen af, verbinden en nemen geïnformeerde beslissingen. Ik zie heel goed vrouwelijk leiderschap om mij heen. Ik ben blij dat we inmiddels veel meer vrouwen in het accountantsberoep hebben, die niet alleen toonaangevende posities hebben bij accountantskantoren, maar ook in het bedrijfsleven en bij de overheid. Vrouwelijk leiderschap mag best meer benadrukt worden. Er zijn nog steeds te weinig vrouwen in leidinggevende posities."

"Zelf ben ik inmiddels 60 jaar en heb de tijd mee gemaakt waarin er heel weinig vrouwen waren in ons beroep. Toen ik afstudeerde geloof ik rond de 100 vrouwen ten opzichte van 10.000 mannelijke beroepsgenoten. Ik heb altijd prettig gewerkt in een omgeving met voornamelijk mannen, maar ik wilde invloed uitoefenen. Ik merkte al snel dat je een hele duidelijke mening moest hebben of zelfs voorzitter moest worden om sturing te geven aan een bepaald onderwerp. In mijn geval was dat lange termijn waardecreatie/duurzaamheid."

Waar heb jij binnen de groep ‘Women Leadership’ behoefte aan?

"Ik heb binnen deze groep vooral behoefte aan een combinatie van concrete onderzoeksresultaten en het leren van ervaringen. Met onderzoeksresultaten bedoel ik onderzoek naar vrouwen en leiderschap. Dan kan zowel kwantitatief zijn als onderzoek naar beleving. Ook is het belangrijk dat vrouwen hun ervaring op het gebied van leiderschap delen zodat anderen daarvan kunnen leren en beter zien wat mogelijke valkuilen zijn, zowel van de omgeving als van jezelf."

Wie inspireert jou en waarom?  

"Ik heb niet zozeer een persoon die mij inspireert, maar veel meer een onderwerp dat mij inspireert. Ik kwam er al snel achter dat ik niet een financiële accountant wilde zijn, maar een accountant die zich breder oriënteert en zich richt op economische, milieu en sociale aspecten. Het inspireert mij om te laten zien hoe waardevol ons beroep is voor een duurzame samenleving waarin lange termijn waardecreatie op economisch, milieu en sociaal gebied centraal staat. Hoe accountants concreet kunnen bijdragen door de kennis en ervaring die zij hebben op het gebied van informatie, management, verslaggeving en assurance toe te passen op milieu en sociaal gebied inspireert. Deze verbreding draagt niet alleen bij aan de maatschappij, maar is ook een persoonlijke verrijking. Vanaf eind jaren tachtig probeer ik daar vorm aan te geven via mijn werk, diverse nationale en internationale initiatieven en onderwijs en onderzoek. Vanaf 1995 ben ik hierover gaan publiceren. Het doet mij erg goed dat er nu veel meer draagvlak komt."

Veel topvrouwen geven aan in hun carrière hulp te hebben gehad van een sponsor: een ambassadeur die zorgt dat je bepaalde informatie krijgt of de eigen invloed gebruikt om bepaalde deuren voor je te openen? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Heb jij zelf iemand vooruit kunnen helpen?

"Ik heb niet zozeer een sponsor gehad, maar meer mensen die geloven in waar ik voor sta en bereid zijn geweest mij de ruimte te geven. Dat waren mensen bij mijn werkgevers NBA, EY, IAASB, EUR, UvT en RUG. Op die manier heb ik veel mogen ontwikkelen op het gebied van beleid, standaarden en richtlijnen op het gebied van milieu, maatschappelijke en integrated reporting en assurance, zowel voor de organisatie zelf als voor (inter)nationale commissies waarin ik mocht participeren. Ik heb zelf mogen ervaren dat als je mensen de ruimte geeft hun competenties optimaal te benutten dit goed is voor de eigen organisatie en voor je eigen ontplooiing. Het geeft mij voldoening dat ik op mijn beurt weer mensen vooruit kan helpen. Ook daarvoor geldt dat hoe duidelijker mensen weten wat zij willen hoe meer gericht je ze kunt helpen. Verder hoop ik via mijn werk op de universiteit niet alleen de huidige generatie accountants, maar ook de toekomstige generatie accountants te inspireren om hun blikveld te verbreden."

Diversiteit en de NBA

Het bevorderen van diversiteit en inclusie is een belangrijk speerpunt uit de NBA- Vernieuwingsagenda. Diversiteit bevordert de kwaliteit van de besluitvorming en van de beroepsuitoefening.

De NBA hanteert voor de eigen organisatie als norm dat het bestuur, commissies en managementteam voor ten minste 30% uit vrouwen moet bestaan. Daarnaast is een project gestart om de NBA-regelgeving en publicaties gender neutraal te formuleren.

Verhoging van diversiteit en inclusie in de beroepsgroep vereist meer instroom en opwaartse doorstroom van vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond. Om kennis en ervaring te delen richten we in samenwerking met de NBA Young Profs een community op rond dit thema op het nieuwe NBA platform. Ook is er gestart met een overlegstructuur voor accountantskantoren om met vereende krachten aan diversiteit en inclusie te werken.