Volgens de door de Europese Commissie aangenomen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt een verzekeraar geacht op te schrijven wat de maatschappij van hem verwacht. De CSRD schrijft voor dat grote verzekeraars met meer dan 500 werknemers, deze duurzaamheidsrapportering reeds over het boekjaar 2024 moet opnemen in het bestuursverslag. Overige grote verzekeraars volgen per 1 januari 2025. Middelgrote en kleine verzekeraars met een beursnotering volgen daarna per 1 januari 2026. 

Doelgroep


Leden van het Actuarieel Genootschap,  de NBA of het Verbond van Verzekeraars die werkzaam zijn bij / voor verzekeraars.


Tijdens deze middag praten wij u graag bij over twee belangrijke topics: 

  • Dubbele Materialiteit
    Een belangrijk element van de CSRD is de "dubbele materialiteitsbeoordeling". De kern daarvan is dat verzekeraars die rapporteren over duurzaamheid dit vanuit twee invalhoeken moeten beoordelen. Enerzijds hebben verzekeraars invloed op de maatschappij (het inside-out perspectief). Anderzijds hebben maatschappelijke ontwikkelingen invloed op de (financiële) prestaties van de verzekeraars, maar biedt het ook (nieuwe) risico’s en kansen (het outside-in perspectief).

  • Stakeholderdialoog
    Kern van de stakeholdersdialoog is het bespreken van de impact van de bedrijfsactiviteiten met de stakeholders zoals klanten, medewerkers, aandeelhouders, kredietverstrekkers, maar bijvoorbeeld ook senior management. Dit met als doel om te komen tot een overzicht van thema’s die voor de verzekeraar van belang zijn in het kader van haar duurzaamheidsrapportage. De input van stakeholders kan bij elke stap van de materialiteitsanalyse worden meegenomen, maar dient in ieder geval gestructureerd onderdeel te zijn van de materialiteitsanalyse.

Programma


13.00 uur         Ontvangst

Dubbele materialiteit


13.30 uur        Opening en update kader wet- & regelgeving door Usha Ganga (NBA)
13.45 uur        Praktische toepassing door Babs Dijkshoorn (Achmea)
14.15 uur        Visie van de Accountant door Tristan Helsloot of Marco Frikkee (KPMG)
14.35 uur        Q&A via het panel        
14.55 uur        Pauze

Stakeholdersdialoog  
   

15.10 uur        Update kader wet- en regelgeving door Usha Ganga (NBA)
15.25 uur        Praktische toepassing door Annechien ten Brink of Caithlin Marugg                                 (a.s.r.)
15.45 uur        Visie van de Accountant door Daniel van Veen (PWC)
16.00 uur        Q&A via het panel

16.15 uur        Wrap-up en afsluiting
16.30 uur        Borrel