Intervisie vereisten

Voor accountants die CSRD-assurance willen verstrekken en via permanente educatie CSRD-bekwaam willen worden, zijn in februari de nadere vereisten voor de permanente educatie gepubliceerd. Dit document is nu aangevuld met de voorwaarden voor de (kantooroverstijgende) intervisie waar accountants verplicht aan deelnemen. Ook is een wijziging doorgevoerd in het proces waarin accountants aantonen bekwaam te zijn tot het verstrekken van CSRD-assurance.

Registratie CSRD-bekwaam

Het proces om te komen tot het afgeven van CSRD-bekwaamheid is aangepast. De stappen zijn als volgt als je als accountant CSRD-bekwaam wilt worden:

  • Start: Je besluit voor permanente educatie te starten met het traject om CSRD-bekwaam te worden. Als je wilt, kun je je aanmelden op de website van NBA om op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen op het gebied van de PE-vereisten voor CSRD-bekwaamheid. De mogelijkheid om je aan te melden komt in september beschikbaar.
  • Bekwamen in CSRD-competenties: Je start met het bekwamen in de CSRD-competentieset zoals opgenomen in de Nadere vereisten permanente educatie voor vakbekwaamheid CSRD-assurance.
  • Zelfassessment: Als je naar eigen inschatting jezelf voldoende hebt bekwaamd in de competentieset, voer je een zelfassessment uit om te bepalen op welke competentiegebieden je voldoende competent bent, en op welke gebieden je jezelf nog nader moet ontwikkelen. Je legt deze zelf-assessment vast in je PE-portfolio met de uitkomst en vervolgstappen voor verdere ontwikkeling. Je kunt hiervoor het NBA zelfassessment gebruiken. Dit NBA zelfassessment komt in september beschikbaar.
  • Bekwamen in CSRD-competenties: Op basis van het zelfassessment en reflectie daarop in de PE-portfolio bekwaam je je verder in de CSRD-competentieset tot je je voldoende bekwaam acht om zelf-compliance af te geven.
  • Intervisie: Parallel aan de theoretische permanente educatie start je als accountant met de verplichte intervisie op het moment dat je gestart bent met je (eerste) CSRD assurance opdracht. In de Nadere vereisten permanente educatie voor vakbekwaamheid CSRD-assurance zijn daarvoor meer vereisten opgenomen.
  • Verklaring zelf-compliance: Zodra je jezelf voldoende CSRD-bekwaam acht, en intervisie hebt gevolgd in overeenstemming met de nadere vereisten kun je de zelf-compliance afgeven in mijnnba.nl. Dit dient in ieder geval te gebeuren voorafgaand aan het aftekenen van het eerste assurance rapport inzake CSRD-duurzaamheidsrapportering. De mogelijkheid om zelf-compliance af te geven zal beschikbaar komen als een wijziging is doorgevoerd in de Nadere Voorschriften permanente educatie. Deze wijziging wordt in de zomer van 2024 geconsulteerd en zal in het najaar na verwerking van de consultatiereacties definitief worden doorgevoerd.

In bijgaande afbeelding is een en ander weergegeven. Het document zoals eind februari gepubliceerd is op dit punt geactualiseerd.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een zelfassessment die de NBA ter ondersteuning, kosteloos aan haar leden, zal aanbieden. Dit zelfassessment zal bestaan uit meerdere vragen verdeeld over verschillende kennisgebieden zoals omschreven in de competentiesset. Het zelfassessment en de ontwikkelgerichte feedback geeft de accountant inzicht in het huidige kennisniveau en eventuele kennishiaten.

CSRD-wetsvoorstel

De Nederlandse wetgever moet nog definitief besluiten over implementatie van CSRD, maar daarop vooruitlopend heeft de NBA de eisen waaraan een accountant moet voldoen om CSRD-assurance te mogen afgeven gedefinieerd.

De primaire doelgroep voor deze PE-vereisten zijn accountants (AA of RA) in het bezit van een certificeringsbevoegdheid voor 1 januari 2026 of accountants die certificeringsbevoegdheid voor 1 januari 2026 kunnen aantonen via het getuigschrift voor inschrijving, in het accountantsregister.

De CSRD is een richtlijn vanuit Europa die op 5 januari 2023 in werking trad. Lidstaten moeten uiterlijk 6 juli 2024 de richtlijn implementeren. De eerste ondernemingen die zich aan de rapportagerichtlijn moeten houden, moeten dat al doen over het boekjaar dat op of na 1 januari 2024 begint.

De Nederlandse wetgever heeft daarom op 17 juli 2023 een wetsvoorstel ter consultatie aangeboden, de 'Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering'. Onder meer de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), de Wet op het financieel toezicht (Wft), en het Burgerlijk Wetboek (BW) worden in dat wetsvoorstel gewijzigd. De NBA heeft op de consultatie gereageerd. De op grond van de consultatiereacties aangepaste concept wet is op 17 juni 2024 ingediend bij de Raad van State voor advies. Het is nog onbekend wanneer de wet officieel geïmplementeerd zal zijn.

Wet tot implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportage door ondernemingen | Overheid.nl | Wetgevingskalender

De CSRD verplicht grote ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties in het bestuursverslag. Accountants zullen over die rapportage assurance met beperkte mate van zekerheid gaan verstrekken.

Downloads