Om ervoor te zorgen dat er voldoende accountants de assurance kunnen geven, heeft de NBA gevraagd om ook duurzaamheidsaccountants van het kantoor dat de wettelijke controle verricht toe te laten tot het verlenen van assurance over de duurzaamheidsrapportering. Daarnaast vraagt de NBA verduidelijking van de assurance-eis, in lijn met CSRD. Verder heeft de NBA gevraagd om verschillende verslaggevingsnormen te verduidelijken, en ook de reikwijdte ten aanzien van niet-beursgenoteerde banken en verzekeraars beter uiteen te zetten.

Om kleine en middelgrote ondernemingen te beschermen, heeft de NBA gevraagd om de eis dat aan deze groep ondernemingen niet meer informatie mag worden gevraagd dan voorgeschreven in de (nog te ontwikkelen) ESRS in het besluit op te nemen.  Tenslotte is aandacht gevraagd voor het waarborgen van de toepassing hiervan.

Eerder reageerde de NBA al op het concept van de wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering die door het ministerie van Financiën werd geconsulteerd. De NBA verwacht ook nog een consultatie van aanpassingen aan (onder meer) het Besluit toezicht accountantsorganisaties waarin de specifieke eisen voor accountantsorganisaties die duurzaamheidsassurance willen gaan verstrekken, zullen worden uitgewerkt.

Tot en met maandag 18 december kan er nog gereageerd worden op de consultatie.