Bij de start van een accountantspraktijk is in de regel sprake van de oprichting van een nieuwe praktijk. Daarnaast ontstaan nieuwe praktijken ook door de overname van een bestaande accountantspraktijk of administratiekantoor of door een fusie tussen bestaande accountantspraktijken. Dit zijn wezenlijk verschillende situaties.

Bij overname van een praktijk of een fusie tussen accountantspraktijken is sprake van (een) al bestaande organisatie(s) met een zekere omvang, bepaalde werkwijze, opdrachtportefeuille, voorschriften, procedures en wellicht ook personeel. Uiteraard zijn op een dergelijke nieuwe accountantspraktijk alle in deze brochure beschreven vereisten van toepassing. Echter, met name de oriëntatie- en opstartfase zal anders zijn. Feitelijk is sprake van voortzetting van een bestaande praktijk onder een andere naam. De vereisten op kantoor/organisatieniveau en de vereisten voor opdrachtuitvoering vragen daarbij onverkort de aandacht.

Deze brochure richt zich met name op de meest voorkomende situatie: accountants die zelfstandig een nieuwe accountants- praktijk willen starten en opbouwen.