Dilemma's over duurzaamheid

De weg naar een duurzame maatschappij vraagt niet alleen om een andere strategie maar ook om transparante rapportages, waarbij soms lastige knopen moeten worden doorgehakt. Welke prestaties deel je bijvoorbeeld in een duurzaamheidsrapportage? Een gewetensvraag voor de accountant in business maar ook voor de accountant die assurance moet geven. Daarom besteden we in de DilemmApp tot eind november aandacht aan dilemma's rond duurzaamheid.

Duurzaam dilemma: mode met een luchtje

Ik ben werkzaam als financieel manager bij een nieuw kledingbedrijf dat zich positioneert als een merk met een passie voor mens en natuur. De ceo heeft vorig jaar met veel fanfare zijn plannen gepresenteerd. Hij kiest voor een agressieve groeistrategie maar dat moet wel op een duurzame manier gerealiseerd worden. Die verwachtingen leggen veel druk op de organisatie om met klinkende cijfers te komen. De afgelopen drie maanden vielen de resultaten echter tegen. De ceo maakt zich zorgen. Vorige week kwam een van onze leveranciers met een mooi aanbod. Hij doet zaken met een nieuwe fabriek in India. Die kan textiel produceren voor een prijs die significant lager is dan wat we nu betalen. Het is een enorme meevaller. De lage inkoopprijs is precies wat we nodig hebben om onze ambities te realiseren. Tegelijkertijd knaagt het aan mij. Ik heb het niet onderzocht maar als textiel zo goedkoop wordt geproduceerd gaat dat waarschijnlijk ten koste van de mensen die het produceren. Alles wijst op uitbuiting.

Wat doe ik?

  1. Ik moedig de ceo aan om het goedkope textiel te kopen.
  2. Ik raad hem af om het goedkope textiel te kopen.
  3. Ik doe niets.
  4. Ik besluit om meer informatie in te winnen bij de leverancier waardoor we op de korte termijn onze financiële resultaten niet halen.