Recent is in dat proces een nieuwe stap gezet, namelijk het beschrijven van de door de accountant op het gebied van fraude verrichtte werkzaamheden. Daarmee kwam het onderwerp nadrukkelijker op de agenda van zowel accountants, ondernemingen als hun aandeelhouders. Verdere stappen worden gezet, mede in relatie tot de gewenste (beroeps-)cultuur in de accountantsorganisatie(s).

Tevens werkt NBA, samen met de schragende partijen bij de Nederlandse Corporate Governance Code, aan de introductie van de zogenaamde 'Verklaring omtrent risicobeheersing' (VOR), waarvan frauderisico's nadrukkelijk onderdeel (moeten) zijn. Dat laat onverlet dat NBA meent dat ook de accountantssector zelf nadere stappen moet en zal nemen. De bijgaande beleidsvisie is daarin een volgende stap.

Beleidsvisie

De 'Beleidsvisie fraude-expertise' is op 6 juni naar de Kwartiermakers toekomst accountancysector gestuurd. In deze visie stelt de NBA een aantal maatregelen voor om de kwaliteit van de frauderisicoanalyse en de fraudeaanpak in de controle door accountants te verbeteren.

Daarbij gaat het met name over de inzet van fraudedeskundigen, zoals forensisch accountants, bij de risicoanalyse. Een andere maatregel is een voorgeschreven consultatie bij vermoedens of aanwijzingen van fraude.

De voorstellen in de beleidsvisie moeten volgens de NBA van toepassing zijn op het hele controledomein en niet alleen de wettelijke controles. De NBA wil, in overleg met de kwartiermakers, het ministerie van Financiën en de sector, deze maatregelen zo snel mogelijk implementeren.

Download