Het vertrouwen in het werk van de accountant heeft schade opgelopen als gevolg van incidenten en onvoldoende uitkomsten van onderzoeken door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In het Dashboard Accountancy willen we laten zien hoe de sector werkt aan verbetering van haar kwaliteit en de prestaties van accountantskantoren publiekelijk zichtbaar maken. En we laten ook maatschappelijk belanghebbenden aan het woord. Een actieve dialoog tussen belanghebbenden en de sector is immers onmisbaar om als beroep in te kunnen spelen op veranderende maatschappelijke ontwikkelingen en verwachtingen en hier een relevante rol in te kunnen vervullen.

In dit dashboard gaan we - vooralsnog namens de oob-accountantsorganisaties* - de dialoog aan met onze maatschappelijk belanghebbenden en leggen hiermee ook verantwoording af over onze prestaties.

Het doel van het Dashboard Accountancy is het permanent zichtbaar maken van de prestaties van openbare accountantskantoren. De beroepsgroep wil beter laten zien wat het doet, wat de prestatie is die je van de accountant mag verwachten, met als ambitie om het vertrouwen in (het werk van) de accountant te vergroten.

De inhoud van het dashboard is onderverdeeld in de volgende thema's: Kwaliteit, Maatschappij, Fraude, Mens en Markt. Om snel naar de beschikbare data te navigeren is er daarnaast een overzicht van de data per thema. Tot slot zijn de transparantieverslagen van de oob-accountantsorganisaties in één overzicht toegankelijk gemaakt.

Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen, neem dan contact op met dashboardaccountancy@nba.nl.

Onlangs toegevoegd

"Ik hamer er op dat de niet-financiële informatie ook door de accountant bekeken moet worden. Als hij zich daarover niet buigt kan hij eigenlijk ook geen oordeel vormen over de waardering van de balans. Dat moet verder gaan dan alleen assurance op duurzaamheidsdoelen. Ik wil een goedkeuring waarbij de accountant de consistentie van alle maatregelen beoordeelt."

Paul Koster • directeur van European Investors-VEB

* Bij de start van het dashboard waren er negen oob-accountantsorganisaties: de zogenoemde 'big four'-kantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC en de 'next five'-kantoren accon avm, Baker Tilly, BDO, Grant Thornton en Mazars. Van deze laatste vijf kantoren hebben er drie hun oob-vergunning in 2019 omgezet in een reguliere Wta-vergunning: accon avm, Baker Tilly en Grant Thornton. Deze kantoren hebben aangegeven wel gegevens te blijven aanleveren voor het dashboard.