Standpunt: De NBA is van mening dat organisaties met een bestuursverslag verplicht moeten worden om hierin een paragraaf 'toekomstbestendigheid' op te nemen.

Een paragraaf in het bestuursverslag met daarin informatie over de toekomstbestendigheid biedt onder meer een weergave van:

  • veronderstellingen met betrekking tot de korte termijn
  • onzekerheden
  • de risico's op discontinuïteit

Dit is belangrijk voor direct belanghebbenden en voor het brede maatschappelijke verkeer. De wijze waarop organisaties momenteel hierover rapporteren en waarop accountants hierover communiceren in hun controleverklaring wordt door veel gebruikers van jaarverslagen als onvoldoende ervaren. Dit kan worden verbeterd door een afzonderlijk toekomstbestendigheidsparagraaf onderdeel te laten zijn van het bestuursverslag. Ook de accountant heeft dan een betere basis om over continuïteit te communiceren in zijn of haar controleverklaring. Het is wel van belang dat de toekomstbestendigheidsparagraaf niet een 'boiler-plate text' wordt waarin ieder jaar standaard dezelfde zinnen worden gepubliceerd. Daarnaast wil de NBA dat het verplicht wordt om het bestuursverslag te deponeren bij de Kamer van Koophandel, zodat dit beter toegankelijk wordt voor belangstellenden.