Resultaten monitor diversiteit en inclusie accountantskantoren

Van de 39 kantoren die het convenant ondertekenen hebben 26 kantoren data aangeleverd voor de monitor. Uit de aangeleverde data blijkt onder andere dat het percentage vrouwen in raden van bestuur gemiddeld 15 procent is. In raden van commissarissen is dat gemiddeld 44 procent. Die resultaten zijn grotendeels gelijk aan drie jaar geleden (Diversiteit in jaarverslagen Top 20 Accountantskantoren 2020) en aan die uit de nationale Female Board Index 2023. 

De accountantspopulatie (inclusief accountants in opleiding) binnen de kantoren bestaat voor 28 procent uit vrouwen. Slechts vier van de 26 kantoren hebben een min of meer gelijke man/vrouw verdeling qua accountants. Vrouwen stromen relatief veel uit en groeien met name niet door in de stap van medior naar senior en van de subtop naar de top. 

Zeven van de 26 organisaties geven aan culturele diversiteit te meten, waarbij één organisatie data kan aanleveren over de culturele identiteit. Inclusie wordt door 14 van de 26 kantoren gemeten via medewerkerstevredenheidsonderzoeken en cultuurscans. 

Bekijk de resultaten

De deelname aan het convenant is work in progress. Een aantal kantoren kon nog geen data aanleveren. Sommigen gaven aan dat de systemen hier nog niet op ingericht zijn. Anderen noemden tijdsdruk als obstakel. De NBA vraagt deze kantoren om bij de volgende monitor wel informatie aan te leveren. De monitor geeft belangrijke stuurinformatie op basis waarvan kantoren maatregelen kunnen nemen om de uitstroom van vrouwelijke accountants in een doorstroom te veranderen. Met het publiceren van de eerste rapportage roept de NBA ook andere kantoren op zich aan te sluiten bij het convenant.