» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #42: Sven Budding in gesprek met Marcel Pheijffer. Via Spotify, Apple Podcast, Google of Simplecast.

Aanleiding voor het gesprek met Marcel Pheijffer was de nieuwe NBA Handreiking 1137, gericht op corruptie, omkoping en faciliterende betalingen. Met host Sven Budding spreekt hij onder meer over de soms stevige discussies binnen het accountantsberoep, waarbij hij al jaren een belangrijke opinieleider is.

"Er wordt wel eens gezegd dat ik zou strijden met de accountancysector. Ik zie het nadrukkelijk niet als een strijd", aldus de hoogleraar. "Waarom ben ik kritisch? Omdat ik geloof in nut en noodzaak, maar ook in de toegevoegde waarde, de meerwaarde van de accountant. Die is er gewoon." Pheijffer wil niet blijven hangen in discussies over definities, want dat zijn in zijn optiek "zinloze achterhoedegevechten".

Pheijffer is bezorgd over nieuwe risico's voor het accountantsberoep, bijvoorbeeld rondom de toetsing van duurzaamheidsinformatie, die vanaf 2024 verplicht wordt voor beursgenoteerde bedrijven. "Greenwashing, de zaken op het gebied van ESG mooier voorstellen dan ze zijn, wordt de fraude van de toekomst."

Podcast deel 1

In het eerste deel van het gesprek ging Pheijffer nader in op de concepthandreiking van de NBA, die in zijn ogen een stap in de goede richting is. Maar hij heeft ook kritiek, met name op het proces rondom de totstandkoming.

Marcel Pheijffer, hoogleraar Forensische Accountancy aan Nyenrode en Leiden, werkte eerder bij de FIOD en was daar betrokken bij grootschalige onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit en organisatiecriminaliteit. Als columnist laat hij van zich horen op accountant.nl en in het FD.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.