Wat is de waarde van lastige vraagstukken?

"Ik heb een meer dan gemiddelde belangstelling voor fraude en tuchtrecht", aldus Van Werd. "Zo'n casus als Bernard Madoff, de vermogensbeheerder wiens fonds een piramidespel bleek, fascineert mij. Hoe kan zoiets? In het verleden was ik geabonneerd op maandelijkse nieuwsbrieven van een bedrijfsrecherchebureau. Die artikelen verslond ik. Ik heb vrij lang over mijn accountantsopleiding gedaan. Misschien ben ik daarom extra zuinig op mijn titel. Door over fraude te lezen probeer ik het te begrijpen. Kan je dit voorkomen en vooral vroegtijdig signaleren?"

Indrukwekkende ervaring

"Dilemma's helpen mij objectief te blijven. Zonder dilemma's slaap je in als accountant. Sommigen zijn meer op mijn situatie van toepassing dan anderen maar het is altijd interessant om je af te vragen: hoe zou ik reageren? Daarvoor gebruik ik niet alleen de DilemmApp. Ik lees ook altijd de uitspraken van de Accountantskamer en ben zelfs meerdere keren naar de zitting geweest. Dat zou een verplicht onderdeel van de accountancy opleiding moeten zijn. Het lezen van de klacht en het vonnis is toch heel wat anders dan het live meemaken. Daar zit een accountant die ondanks al zijn of haar ervaring wordt beschuldigd van het overtreden van fundamentele beginselen. De gevolgen kunnen enorm zijn. Ik vond dat een hele indrukwekkende ervaring."

Foto Jeroen van Werd

Wanneer wordt een keuze die je als financial hebt een dilemma?

Van Werd: "Als andere belangen gaan meewegen. Het kunnen emoties zijn of een prikkel waardoor iemand iets wil dat niet voor de hand ligt. Een collega is er bijvoorbeeld zeker van dat die nieuwe klant er wel gaat komen en probeert je te overtuigen om de regels om te buigen. Het is vaak ook een kwestie van signalen combineren. Ken ik mijn pappenheimers? Een bepaalde actie is bijvoorbeeld afkomstig van een commercieel manager die directeur wil worden. Als je wat langer in het vak zit ontwikkel je er een zesde zintuig voor. Wat overigens niet wil zeggen dat het, naarmate je verder in je carrière bent, eenvoudiger wordt om dilemma's te tackelen. De kwesties worden ingewikkelder, de belangen wegen zwaarder. Het is fijn dat je signalen eerder herkent maar dan ben je er nog niet. Ik probeer altijd nieuwsgierig te zijn en een kritische houding aan te nemen. Soms vinden ze je daardoor een lastige collega. Dat is niet erg. Als ik niet zeker weet wat de juiste beslissing is, neem ik contact op met een collega of oud-collega. Heb jij wel eens zoiets meegemaakt? Je zit toch in een cocon bij je eigen organisatie. Daar komt bij dat ik graag nieuwe uitdagingen aanga en regelmatig van baan wissel. Een nieuwe functie betekent andere stakeholders en andere belangen. Zo stuit je steeds op nieuwe dilemma’s waar je over wil sparren."

Voelt goed

Niet alle dilemma's lenen zich voor publicatie maar een wil hij er wel delen. Van Werd: "Drie jaar geleden werkte ik bij een consultancybedrijf. Doordat er vanwege Corona tijdelijk weinig werk was, brainstormde ik met een paar collega's over een nieuwe dienst. Organisaties hadden liquiditeitsproblemen. Waarom ontwikkelen we geen quick scan waarmee je een liquiditeitsprognose kan doen? Voor mij was dat een dilemma. Als je met zo'n nieuwe tool business binnenhaalt, hangt daar een leuke bonus aan maar ik ben ook RA. Kan ik dat wel doen? Wat nu als ik een prognose afgeef en dat bedrijf gaat over drie maanden failliet? Ik heb advies ingewonnen bij de NBA en uiteindelijk besloten om het niet te doen. Mijn werkgever vond het niet leuk maar ik sta er nog steeds achter. Het voelt heel goed dat ik die keuze heb gemaakt."