Ik werk als accountant in business bij een internationaal sierteeltbedrijf. Het bedrijf levert bloemen en planten aan winkels in een groot aantal Europese landen. Sinds twee jaar is het bedrijf gestart met een programma om het gebruik van plastic te reduceren. Ook is een target gesteld om het gebruik van gerecyclede grondstoffen aan te moedigen. Mijn bonus voor dit jaar is mede afhankelijk van het behalen van deze target.

Onze leverancier heeft een pot ontwikkeld die voor de helft uit gerecycled plastic bestaat. Dat helpt enorm in het halen van de target. Het enige nadeel is dat de pot zwart is. De sorteermachines van afvalverwerkers gebruiken infrarood om kunststof te detecteren maar zwart reflecteert geen licht. Ze kunnen het plastic vanwege die kleur niet hergebruiken. Daardoor draagt de pot maar zeer beperkt bij aan het verkleinen van het plastic afvalprobleem.

Wat doe je?

  1. Ik probeer onze kpi aan te passen, zodat we die pot niet hoeven te gebruiken. Deze aanpassing zal naar verwachting geen impact hebben op het behalen van mijn bonus.
  2. Ik raad de directie af om voor dit type pot te kiezen. Hierdoor kan ik mijn bonus wel vergeten.
  3. Ik moedig de directie aan om deze pot te gebruiken. Hiermee is mijn bonus gegarandeerd.
  4. Ik doe iets anders…

Heb je zelf ook een werkgerelateerd dilemma dat je graag (anoniem) zou willen voorleggen aan anderen? Voeg het dilemma toe aan onze DilemmApp, en zie hoe beroepsgenoten zouden handelen.