Van najaar 2020 tot aan de zomer van 2021 heeft de NBA gesproken met de externe accountants van BVO's, met de KNVB en de brancheorganisaties voor BVO's, over de juiste uitvoering van de subsidieregeling NOW1.

Standpunt

Dat heeft geleid tot een NBA-standpunt, waarover ook FAQ 33 met betrekking tot het omzetbegrip op de website gepubliceerd is; 'Verwerking en toerekening van sponsorgelden bij gestaakte competities sportverenigingen', na afstemming met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.   

De raad heeft meerdere signalen opgevangen waaruit zou kunnen worden afgeleid dat accountants het NBA-standpunt niet altijd hebben gevolgd. Gelet op de maatschappelijke relevantie van de subsidieregeling en het belang van een goede beroepsuitoefening, heeft de raad besloten tot een thematisch onderzoek.

Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de mate waarin het NBA-standpunt is gevolgd en voor zover er is afgeweken van dat standpunt, de motivatie daarvoor. Het onderzoek start met gegevensverzameling bij de betrokken accountantskantoren en wordt begin 2024 afgerond.

Raad voor Toezicht

De Raad voor Toezicht heeft tot taak om namens het bestuur toezicht te houden op de beroepsuitoefening door accountants. Dit doet de raad onder meer door het uitvoeren van kwaliteitstoetsingen bij accountantspraktijken.

Daarnaast heeft de raad bij het uitoefenen van het toezicht de mogelijkheid een thematisch onderzoek  uit te voeren. Het genoemde onderzoek dat de raad uit gaat voeren naar de uitvoering van de subsidieregeling NOW1 bij BVO's, betreft zo'n thematisch onderzoek.