In de vijfde voortgangsrapportage vragen kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn onder meer aandacht voor de toenemende belangstelling van private-equity-investeerders voor accountantskantoren in het mkb. Minister Kaag noemt het "verstandig dat de kwartiermakers" die trend signaleren.

VOR

Ook staan de kwartiermakers stil bij het belang van de verklaring omtrent de risicobeheersing (VOR), af te geven door de te controleren onderneming of instelling. De minister onderschrijft het belang daarvan.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW organiseert in maart aanstaande een bijeenkomst over de VOR met alle 'schragende partijen', de NBA, de AFM en betrokken ministeries. Minister Kaag zal de Kamer informeren over het vervolg.  

Structuurmodellen

De kwartiermakers schetsen in de voortgangsrapportage de onderzoeken naar structuurmodellen, die al zijn uitgevoerd of nog lopen. Zij verwachten hun bevindingen te kunnen delen in hun slotrapportage eind 2023.

Minister Kaag noemt in de brief bij de voortgangsrapportage ook de thema’s fraude en discontinuïteit, de noodzaak van een toekomstbestendig beroepsprofiel en de inzet van data-analyse.

Voortgang

De kwartiermakers hebben nog een klein jaar te gaan en zullen de minister "rond de zomer" hun zesde rapportage aanbieden, te volgen door een slotrapportage eind 2023. Diverse werkgroepen van de NBA zijn bezig met voorstellen voor genoemde trajecten.

Waar het aankomt op wettelijke regels zal minister Kaag zich inspannen om het Wetsvoorstel toekomst accountancysector zo snel mogelijk bij de Kamer in te dienen. Naar verwachting is dat "rond komende zomer".

De minister geeft bij de aanbieding van de voortgangsrapportage ook antwoord op eerdere Kamervragen over de evaluatie van de Wet toezicht accountantsorganisaties.