Een ontwerpverordening moet uiterlijk twee maanden voor de datum van de bijeenkomst van de ledenvergadering waarin deze ter vaststelling wordt voorgelegd, op de website van de NBA worden gepubliceerd. Iedereen kan daarna gedurende vier weken bij het bestuur een zienswijze op deze ontwerpverordening geven. Het bestuur brengt deze zienswijze ter kennis van de leden.

In de bijeenkomst van de ledenvergadering op 12 december 2022 worden twee ontwerpverordeningen ter vaststelling voorgelegd aan de ledenvergadering.

Ontwerpverordening op het Belanghebbendenorgaan beroepsreglementering en op het College voor Beroepsreglementering en zijn subcommissies

Het bestuur en het Adviescollege voor Beroepsreglementering (ACB) hebben het regelgevend proces geëvalueerd. Dit is gebeurd vanuit de gedachte dat het regelgevend proces – in lijn met internationale ontwikkelingen – vernieuwd moest worden. Het bestuur heeft tegen die achtergrond een strategische verkenning  uit laten voeren door Janine van Diggelen en heeft de voorstellen vervolgens laten uitwerken door Martin Hogendoorn. De voorstellen zijn daarna geconsulteerd. De consultatie maakte duidelijk dat er op hoofdlijnen steun was voor de plannen.

De plannen voorzien erin dat derden meer worden betrokken bij het regelgevend proces. Daarnaast beogen de plannen dat het regelgevend proces transparanter wordt en onafhankelijker van het bestuur. De plannen zijn uitgewerkt in deze ontwerpverordening.

Met deze (ontwerp)verordening worden het Belanghebbendenorgaan beroepsreglementering en het College beroepsreglementering ingesteld en wordt het proces dat NBA wil volgen om zorgvuldig tot beroepsreglementering in het maatschappelijk belang te komen op hoofdlijnen vastgelegd.

Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening op de kostenvergoedingen

In de bijeenkomst van de ledenvergadering van juni 2022 heeft het bestuur aangekondigd een voorstel te zullen doen voor een verhoging van de vergoeding van de voorzitter. Het bestuur vindt dat de functie van voorzitter steeds veeleisender wordt en dat de vergoeding in overeenstemming zou moeten worden gebracht. Het bestuur stelt met deze ontwerpverordening aan de ledenvergadering voor om de vergoeding voor de voorzitter met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 vast te stellen op een bedrag van € 125.000,-. Verder stelt het bestuur voor om de deeltijdfactor van de leden van het bestuur in deze verordening vast te leggen met het oog op de naleving van de Wet normering topinkomens.