Als de deadline van 31 oktober niet wordt gehaald, moeten bedrijven mogelijk coronasteun terugbetalen. Het Financieele Dagblad sprak hierover met accountants van PwC en Deloitte en met de NBA. Ook BNR Nieuwsradio, de vaksite AccountancyVanmorgen en Accountant.nl besteden er aandacht aan.

De NBA geeft aan dat de beroepsorganisatie in gesprek is met het ministerie van SZW over de kwestie, maar dat er nog geen oplossing gevonden is. Volgens voorzitter Marco van der Vegte hebben accountants, ook via de NBA, het ministerie van advies voorzien hoe de NOW-steunmaatregel vorm te geven. In de uitwerking en interpretatie blijkt echter dat sommige accountantswerkzaamheden rondom de NOW-steun erg intensief of zelfs onmogelijk zijn.

Eind mei heeft minister Koolmees van SZW over de uitvoerbaarheid van de NOW-regeling een brief naar de Kamer gestuurd, waarin zes aanpassingen worden aangekondigd. NBA-voorzitter Van der Vegte geeft aan dat de NBA meer voorstellen heeft gedaan om uitvoerbaarheidsproblemen op te lossen, bijvoorbeeld rondom het groepsbegrip.

De NBA blijft over een en ander in overleg met het ministerie. Op 16 september aanstaande organiseert de NBA een volgend webinar in de NBA Helpt-reeks, over actuele ontwikkelingen rondom de steunmaatregelen. Aanmelden is al mogelijk, meer informatie over het programma volgt.