De tekst bevat een deel met de uitleg bij het formulier, een deel met voorgeschreven werkzaamheden en een verklaring. De voorgeschreven werkzaamheden bevatten onderwerpen voor een professioneel-kritisch gesprek met de aanvrager dat dient te worden vastgelegd in een besprekingsverslag, voorzien van verwijzingen naar onderliggende documentatie of brondocumenten. Vervolgens dient de deskundige derde werkzaamheden uit te voeren waarbij documentatie wordt opgevraagd en constateringen worden gedaan aangaande specifieke aspecten van de administratieve verwerking rond de opgegeven omzetdaling en loonsom.

De derdenverklaring is vereist voor ondernemers en organisaties die in het kader van de NOW-1 een voorschot  van € 20.000 tot € 100.000 hebben aangevraagd of een uiteindelijke subsidie tussen de € 25.000 en € 125.000 zullen ontvangen.

Aanvankelijk is een voorschot van 80% van de toenmalige inschatting van het recht op NOW-subsidie uitgekeerd, maar toen waren de werkelijke omzetdaling of mutatie in de loonsom nog niet bekend. Bij de aanvraag tot vaststelling van de NOW-subsidie in de eerste tranche wordt de werkelijke balans opgemaakt. Dit kan leiden tot nabetalingen of terugvorderingen van de NOW-subsidie bij de aanvrager.

Gisteren heeft de NBA op advies van het Adviescollege voor beroepsreglementering (ACB) besloten om de derdenverklaring te kwalificeren als aan assurance verwante opdracht voor accountants. De constateringen en de verklaringstekst bevatten feitelijke bevindingen die bedoeld zijn voor de beoogd gebruiker; het ministerie van SZW. Hiermee is het een rapport van feitelijke bevindingen en is Standaard 4400N van toepassing.

Daarmee is de opdracht ook een NVKS-opdracht geworden. NVKS-opdrachten vallen onder de verantwoordelijkheid van een eindverantwoordelijke accountant of een eindverantwoordelijke professional. Op zeer korte termijn zal de NVKS worden aangepast, zodat de deskundige derde zoals gedefinieerd in de NOW-regeling eveneens kwalificeert als eindverantwoordelijke professional en daarmee wordt toegestaan de derdenverklaring af te geven binnen een gemengd accountantskantoor.

Meer informatie treft u vanaf vandaag bij deze FAQ: Hoe past de derdenverklaring in het stramien van accountantsopdrachten?.