In het regeerakkoord zijn zogenaamde schrapsessies aangekondigd waarin het ministerie met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders om de tafel gaat om te komen tot minder bureaucratie en onnodige regels in de zorg.

Aangezien de accountant een belangrijke schakel vormt in de verantwoordingsketen in de zorgsector en zijn specifieke, maatschappelijk relevante kennis in wil zetten voor verbetering, stelde De Vries voor om ook de accountant een rol te geven in het traject om tot verlaging van de lastendruk te komen. Hierop zegde Bruins toe om de accountantssector uit te nodigen om mee te denken over de uitkomsten van de schrapsessies. 

Horizontaal toezicht

In het debat werd door verschillende partijen benadrukt dat meer ruimte voor horizontaal toezicht kan bijdragen aan een beperking van administratieve lasten en accountantskosten. Bij horizontaal toezicht werken zorgverzekeraars en zorgaanbieders samen om, op basis van vertrouwen en transparantie, de rechtmatigheid aan de voorkant te waarborgen.

Minister Bruins stelde dat er goede ervaringen zijn met horizontaal toezicht in ziekenhuizen en dat men zal onderzoeken of deze vorm van toezicht ook in andere sectoren binnen de zorg kan worden toegepast. 

Waarschuwing door accountants

Aanleiding voor het debat 'lastendruk in de zorg' was de toename van de accountantskosten voor zorginstellingen in 2016 met 12%. Tijdens het debat benadrukte Kamerlid Vera Bergkamp (D66), evenals de minister, dat niet accountants de oorzaak zijn van de stijging van de accountantskosten, maar dat dit het gevolg is van de toegenomen administratieve lastendruk.

De NBA (o.a. de sectorcommissie Coziek) heeft de afgelopen jaren verschillende malen haar zorgen uitgesproken over de toenemende regeldruk en de daardoor stijgende administratie- en accountantskosten.