Het Moreel besluitvormingsmodel

De kern van het model wordt gevormd door in de wetenschap en praktijk breed gedragen inzichten over morele besluitvorming. Voor het nemen van een morele beslissing is kennis nodig van het proces van besluitvorming en van de factoren die de besluitvorming beïnvloeden.

Het model onderbouwt en maakt het proces inzichtelijk van de wijze waarop een ethisch competente accountant tot een morele beslissing komt.

Het model is toepasbaar voor alle accountants in zeer uiteenlopende professionele omgevingen en kan als uitgangspunt dienen voor onderwijsdoeleinden: voor opleiders, service-organisaties en professionals van Learning & Development afdelingen bij kantoren en overheidsinstellingen.

Bij de herijking van het beroepsprofiel zal het Moreel besluitvormingsmodel voor accountants van wezenlijk belang zijn.

De white paper is het volledige brondocument waarin u de onderbouwing van het onderzoek en het model volledig kunt lezen. De interactieve PowerPoint kunt u als (les) materiaal inzetten ter bevordering van bewustwording in uw eigen omgeving.

Gebruik het model om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te stimuleren, even stil te staan bij het proces en de van invloed zijnde factoren. En wat zijn de factoren die de besluitvorming negatief beïnvloeden? Bewustwording en oefening zorgen voor betere morele besluitvorming en daarmee een goede beroepsuitoefening.

Uitnodiging

Het materiaal is vrij toegankelijk voor leden en belangstellenden. We horen graag uw feedback, aanscherpingen, aanvullingen, casuïstiek en toepassingen. We delen graag onze kennis met u, maar leren graag ook van u. Dit kan gemakkelijk door te mailen naar: facultyecg@nba.nl

Nieuwsgierig geworden naar het model?

Laat je e-mailadres achter en download de interactieve presentatie. Lees je liever de white paper (pdf), bekijk of download dan het Whitepaper Moreel Besluitvormingsmodel voor accountants.

Laat een e-mailadres achter om het model te ontvangen

* Verplichte velden

Interview met Marcel Smits

Marcel stond jarenlang met afstand op nummer 1 op de ‘Top 50 Accountants in Business’. Hij is voormalig ceo bij Asia Pacific en was cfo van het Amerikaanse agri- en foodconcern Cargill, Sara Lee KPN en Vendex KBB. Nu is Marcel founder van Stridy, een not-for-profit organisatie, die zich inzet om wereldwijd in gezamenlijkheid en ontmoeting zwerfafval op te ruimen en om rondom dit thema bewustwording en inspiratie te delen.

Marcel wist al vroeg in zijn loopbaan dat psychologische effecten, biases, invloed hebben op het gedrag en dus ook op besluitvorming. In dit interview deelt hij enkele inzichten en casussen over dit onderwerp waar hij in zijn loopbaan mee te maken kreeg.

Duurzame beslissingsproblemen

In een duurzame maatschappij zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht. De weg daarnaar toe is niet eenvoudig. Het vraagt niet alleen om een andere strategie maar ook om transparante rapportages. Waarbij soms lastige knopen moeten worden doorgehakt. Welke prestaties deel je bijvoorbeeld in een duurzaamheidsrapportage? Een gewetensvraag voor de accountant in business maar ook voor de accountant die assurance moet verlenen.

Welke keuzes maak je als het lastig wordt? Maak gebruik van het Moreel besluitvormingsmodel als je met deze keuzes aan de slag gaat. Oefenen met nog meer duurzaamheids casuïstiek? Kijk dan eens bij de NBA DilemmApp.

Recensie van de Stichting Beroepseer

Wat doet een ethisch competente accountant precies? Sinds 6 juni 2023 staat het geformuleerd in het Moreel Besluitvormingsmodel voor accountants. Het model beschrijft in heldere zinnen het gedrag van de ethisch competente accountant dat een rol speelt in het proces van morele besluitvorming bij de accountant zélf.
Lees verder  op de website van Stichting Beroepseer

Contact

Daphne Kolk

Faculty manager Ethiek, cultuur en gedrag / Projectleider Lerend beroep
088-4960248