Doelstelling

De huidige NL-standaard aan laten sluiten bij de ontwikkelingen in de praktijk. Internationaal is men huiverig om een Standaard te ontwikkelen; men is bang dat voortgang wordt geremd en nog te weinig normen beschikbaar zijn.

Projectplan
  • November 2021 - De handreiking is aangepast en daarbij zijn de opmerkingen, verkregen uit de consultatie, zoveel mogelijk verwerkt. De herziene versie is besproken in de subcommissie Assurance en het Adviescollege. Deze besprekingen leverden nog een paar opmerkingen op; enerzijds over het onderwerp 'materialiteit' en anderzijds over de consistentie met andere Standaarden. De werkgroep gaat hiermee aan de slag en verwacht begin 2022 een definitieve versie aan de subcommissie en het adviescollege voor te kunnen leggen.
  • September 2021 - Op de consultatie zijn 7 reacties binnengekomen. De werkgroep buigt zich over de verwerking van de verkregen input.
  • Juli 2021 - Na akkoord van het bestuur wordt de herziene Standaard op 12 juli 2021 ter consultatie aan de leden aangeboden. De consultatietermijn is verlengd in verband met de vakantieperiode en loopt tot 10 september 2021.
  • Mei 2021 - Bespreking van de Standaard in de SCA en het ACB. Beide commissies zijn akkoord met het consultatiedocument.
  • >Najaar 2020 - Het concept tekstvoorstel is gereed maar blijkt een te 'lijvig' document. De werkgroep buigt zich opnieuw over de Standaard om het meer toegankelijk en gemakkelijker leesbaar te maken.

Consultatietermijn

De consultatietermijn liep van 12 juli tot en met 10 september 2021. Consultatiereacties kunnen worden gestuurd aan: consultaties@nba.nl. [Let op: er staat ‘loop’ i.p.v. ‘loopt’ in het huidige blok, moet nog worden aangepast door Arlanet] 
 
De NBA vindt het belangrijk om transparant te zijn over de reacties die zij krijgt met betrekking tot voorgestelde regelgeving en toelichtingen daarop. Daarom vragen wij om bij indiening van uw reactie aan te geven of wij uw reactie wel of niet mogen publiceren op de website van de NBA. Voor de interne verwerking ontvangen wij graag ook een Word-versie van uw reactie

Consultatiedocument
Consultatiereacties

De herziene Standaard 3810N geeft invulling aan de vereisten van Standaard 3000A, en geeft inzicht in de werkzaamheden die een accountant uitvoert bij assurance-opdrachten bij duurzaamheidsinformatie in het jaarverslag, of in een apart duurzaamheidsverslag. De Standaard zal verplicht van toepassing zijn op duurzaamheidsverslaggeving over verslagjaren eindigend op 15 december 2023 of daarna, maar kan vrijwillig eerder worden toegepast.

De Standaard is zodanig herzien dat het lastig is om nog een vergelijking te maken tussen de herziene Standaard en de oude Standaard 3810N.
Naast de benaming, die van maatschappelijke verslagen is gewijzigd naar duurzaamheidsverslaggeving, zijn veel wijzigingen doorgevoerd om de Standaard aan te sluiten op de meest recente ontwikkelingen.
Achterhaalde elementen zoals het meetekenen van een inhoudsdeskundige zijn verwijderd, terwijl de vereisten zijn versterkt, bijvoorbeeld ten aanzien van fraudedetectie door het introduceren van frauderisicofactoren bij ESG informatie. Daarnaast is de wijze waarop de materialiteit bij duurzaamheidsverslaggeving kan worden bepaald diepgaander uitgewerkt, en is er veel aandacht voor bijzondere aspecten als het verschil tussen assurance met een beperkte mate van zekerheid en assurance met een redelijke mate van zekerheid, evenwichtige verslaggeving en het omgaan met textuele informatie.

De consultatiereacties hebben de NBA geholpen om de herziene Standaard uitgebreid te versterken. Onderwerpen die regelmatig in de consultatiereacties terugkwamen zijn materialiteit en met name het dubbele materialiteitsbegrip dat bij duurzaamheidsverslaggeving de inhoud van de verslaggeving bepaalt, guidance op de werkzaamheden van beperkte mate van zekerheid ten opzichte van redelijke mate van zekerheid, de invulling van ESG fraude en greenwashing, en het gebruik van deskundigen.

Internationaal is deze assurance standaard bijzonder. Er zijn weinig tot geen andere landen die standaarden voor de assurance bij duurzaamheidsverslaggeving hebben opgesteld. De meest bekende handvatten, de Extended External Reporting Guidance van de IAASB, is tijdens het herzieningsproces mede gebruikt om de Standaard 3810N verder vorm te geven. Wel is op dit moment de IAASB gestart met de ontwikkeling van een vergelijkbare assurance standaard.