Aanleiding

Hoe kunnen accountants, met de medewerking van de gecontroleerde entiteit en gegeven de van toepassing zijnde regelgeving, actief invulling geven aan de wens van gebruikers om meer transparantie over de jaarrekeningcontrole?

Consultatiefase

Accountants vervullen een belangrijke rol in het maatschappelijk en economisch verkeer. Zij voegen zekerheid toe aan verantwoordingen van organisaties en ondernemingen waardoor belanghebbenden van deze organisaties en ondernemingen beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Het primaire instrument daarbij is de (uitgebreide) controleverklaring, maar daarnaast heeft de accountant letterlijk een stem.

Rol accountants in algemene vergaderingen

Accountants wonen namelijk veelal de algemene vergaderingen (AV) van beursgenoteerde naamloze vennootschappen bij waarin de door hen gecontroleerde jaarrekening wordt vastgesteld. Op grond van het Burgerlijk Wetboek zijn accountants hiertoe bevoegd. Doorgaans gaan accountants naast de controle ook in op andere werkzaamheden die ze met betrekking tot het jaarverslag, waar de jaarrekening deel van uitmaakt, hebben uitgevoerd. Uiteraard is het ook mogelijk alleen de vragen van de aanwezigen te beantwoorden.

Bijdragen aan vertrouwen

De toelichting op de werkzaamheden stelt aandeelhouders beter in staat om zich een oordeel te vormen of de controle zich gericht heeft op de juiste zaken. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de door de accountant afgegeven controleverklaring en daarmee aan het vertrouwen van de aandeelhouders in de jaarrekening. Aandeelhouders zijn niet alleen benieuwd naar wat de accountant gedaan heeft, ze willen ook graag weten wat de accountant daarbij heeft gezien.

In de vorige versie van deze handreiking heeft de NBA aangegeven dat het goed zou zijn als raden van commissarissen, net als in het Verenigd Koninkrijk, ervoor kiezen in hun verslag of tijdens de AV transparant te zijn over de relevante bevindingen die de accountant met hen heeft gedeeld. Dit is in lijn met de Code en ook de wet.

Verdere stappen mogelijk

De NBA heeft geconstateerd dat er in het licht van de wettelijke bepaling dat het bestuur en de raad van commissarissen in beginsel alle verlangde inlichtingen deelt met de AV nog verdere stappen mogelijk zijn om de communicatie tussen aandeelhouders en accountant en tussen onderneming en aandeelhouders over de accountant nog meer te verbeteren.

Consultatievragen

De NBA wil graag antwoord op de volgende vragen:

  • Verwacht u dat de aanpak in de handreiking zal leiden tot meer transparantie naar de aandeelhouders?
  • Sluit de handreiking voldoende aan bij de verantwoordelijkheden van bestuur / raad van commissarissen, accountants en aandeelhouders?
  • Ziet u binnen de wettelijke kaders meer ruimte voor de accountant om transparant te zijn naar aandeelhouders?
  • Zijn er andere zaken die u onder de aandacht van de NBA wilt brengen met betrekking tot dit onderwerp?
Downloads
Consultatiereacties

Definitief

De definitieve herziene NBA-handreiking 1118 is op 27 februari 2023 gepubliceerd.

Download