Achtergrond ISSA 5000

ISSA 5000 is de beoogde nieuwe internationale Standaard voor duurzaamheidsassurance. IAASB had een dergelijke Standaard nog niet ontwikkeld, maar nu duurzaamheidsrapportering en daarbij assurance een grote vlucht neemt, met CSRD in Europe en gelijksoortige ontwikkelingen buiten de EU, vond IAASB het tijd een specifieke standaard te ontwikkelen. Het is nog niet bekend of ISSA 5000 de nationale Standaard 3810N zal vervangen. Dit zal afhangen van de Europese besluitvorming, omdat onder CSRD de Europese Commissie een Standaard voor assurance over duurzaamheidsrapportering moet vaststellen. Verwacht wordt dat ISSA 5000 daarbij een grote rol zal spelen.

Inhoud NBA-reactie

In haar reactie op de concept-International Standard on Sustainability Assurance 5000 General Requirements for Sustainability Assurance Engagements and the Proposed Conforming and Consequential Amendments to Other IAASB Standards vraagt de NBA om een eenduidige definitie van 'beperkte zekerheid' op basis van Standaard 2400 in plaats van de brede schaal van beperkte zekerheid die is gebaseerd op Standaard 3000A. Juist omdat duurzaamheidsrapportering nu veel consistenter wordt, is het van belang dat de verstrekte zekerheid ook consistent is.

Daarnaast wijst de NBA er op dat duurzaamheidsrapportering en de assurance daarover op punten anders is dan financiële verslaggeving, en dat daarvoor nadere uitwerking nodig is. Tenslotte wijst de NBA er op dat een aantal vereisten vanuit CSRD met de voorgestelde Standaard nog niet zijn ingevuld.

Vervolg

IAASB verwacht de definitieve ISSA 5000 in september 2024 vast te stellen. Op dat moment kan de NBA, ook gelet op de Europese ontwikkelingen, meer duidelijkheid geven hoe deze Standaard in Nederland zal worden opgenomen in het regelgevend raamwerk.

Downloads