Wat is een Gecombineerde Rapportage?

In de kredietverlening komt het vaak voor dat meerdere rechtspersonen, vennootschappen en zelfs natuurlijke personen samen een lening aangaan. Voor het monitoren van het kredietrisico ten aanzien van verstrekte leningen gebruikt een kredietverlener financiële informatie.

In het geval dat de kredietnemers eveneens een groep vormen volgens het jaarrekeningrecht, kan hiervoor een geconsolideerde jaarrekening worden gebruikt. Als de kredietnemers samen géén groep vormen, is geen reguliere financiële informatie beschikbaar voor het geheel. In het verleden kwam het voor dat medewerkers van de kredietverlener zelf jaarrekeningen en aangiftes inkomstenbelasting bij elkaar optelden om te komen tot gecombineerde Rapportage. Dit is niet langer toegestaan op basis van voorschriften van de Europese Bank Autoriteit (EBA). De bank is dan namelijk zelf betrokken bij de totstandkoming van de informatie waar de monitoring op wordt gebaseerd.

Instructie

Op basis van de gevoerde overleggen hebben de banken een instructie opgesteld die accountants kunnen gebruiken wanneer één van deze banken in de kredietovereenkomst vereist dat gecombineerde financiële informatie van de kredietnemer wordt gebruikt bij het beoordelen van het kredietrisico. De instructie moet een kader creëren waarbinnen accountants kunnen opereren bij het opstellen van een Gecombineerde Rapportage.

De instructie kunt u vinden op de website van SBR Nexus.

Mocht u inhoudelijke vragen hebben over de instructie dan kunt u contact opnemen met de desbetreffende bank.