De NBA heeft de zes oob-kantoren bij elkaar geroepen, die op dit moment interne onderzoeken doen naar de gang van zaken bij verplichte toetsen. Hierbij is gesproken over de feiten en de gevolgen van die feiten, de kaders waarbinnen de geconstateerde feiten worden beoordeeld en de mogelijke consequenties voor individuele accountants. Deze gesprekken worden de komende periode tot aan de afronding van de onderzoeken voortgezet. 

De NBA stelt vragen en antwoorden van de kennistoets desgevraagd beschikbaar aan de kantoren om hun interne onderzoek beter uit te kunnen voeren. Niet meer te garanderen is, dat de huidige set van vragen en antwoorden van de kennistoets nog bruikbaar is. Mogelijk zijn er immers antwoordensets in omloop. Daarom trekt de NBA alle vragen terug en zal er met voorrang worden gewerkt aan nieuwe vragen en antwoorden.

De NBA kondigde al aan dat de huidige systematiek van permanente educatie en verplichte kennistoetsen wordt geëvalueerd. Wij zullen, zodra die evaluatie gereed is en er een nieuw model is ontwikkeld, dat door een externe deskundige laten toetsen op fraudegevoeligheid. Overigens blijven wij wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van iedere individuele accountant voor zijn of haar eigen professionele ontwikkeling. Daar past vanzelfsprekend geen frauduleus handelen bij.

De NBA is van mening dat verschillende vormen van geconstateerde examenfraude een schending zijn van de door alle accountants afgelegde beroepseed en de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA). Proportionaliteit is belangrijk, maar voor nader te bepalen ernstige gevallen van examenfraude ligt tuchtrechtelijke opvolging voor de hand. Het oordeel is uiteindelijk aan de Accountantskamer. De NBA is met de kantoren en de AFM in overleg over de vraag welke rol er ligt voor de beroepsorganisatie met betrekking tot tuchtrechtelijke gevolgen van de geconstateerde feiten. 

De onderzoeken bij de oob-kantoren duren erg lang, nu al meer dan een halfjaar. De NBA pleit er voor dat alle onderzoeken nu snel worden afgerond, opdat de sector voor de zomer van 2024 stappen kan zetten ter verbetering. 

De NBA roept alle accountantskantoren op om na te gaan of de procedures bij verplichte kennistoetsen en permanente educatie voor accountants strikt worden nageleefd. Hierover kunnen kantoren met de NBA contact opnemen voor advies.