De NBA kent de volgende faculties: Ethiek, Cultuur & Gedrag, Business & Management, Opstellen Samenstellen & Verantwoorden en Audit & Assurance. De besturen van deze faculties hebben in 2022 ieder een visiedocument opgesteld. Daaruit zijn activiteiten voortgekomen in het kader van beroepsontwikkeling.

Kennisquiz duurzaamheid

Duurzaamheid is een van de strategische thema's van de NBA. Daarom is alle achtergrondinformatie en nieuws over dit thema op een pagina Duurzaamheid te vinden. Rondom Dag van de Duurzaamheid in september werd een kennisquiz geïntroduceerd waarmee leden inzicht krijgen in de eigen kennis over het thema.

Webinar herziene Standaard 315

De herziene Standaard 315 is van toepassing op controles van jaarrekeningen eindigend op of na 15 december 2021. Tijdens een goed bezocht webinar in oktober is uitgebreid stilgestaan bij de wijzigingen in deze herziene Standaard en wat de gevolgen zijn voor de werkzaamheden van de accountant. Daarnaast is alle relevante informatie overzichtelijk gebundeld op de pagina 'Uitleg Standaard 315'.

Ontwikkeling Ethisch competentiemodel

Op dit moment wordt gewerkt aan een competentiemodel. Dat model moet inzicht geven in het proces van ethische besluitvorming door accountants. Ook moet het inzicht geven in de kennis en vaardigheden die dat proces beïnvloeden. In de uitwerking van het model wordt aangegeven waar de uitdagingen rondom kennis en kunde liggen en waar belangrijke leerdoelen voor de accountant geformuleerd kunnen worden.

De basis voor dit model is literatuuronderzoek, een survey en diverse ronde tafels met leden, onderzoekers en andere stakeholders. Het competentiemodel wordt in het eerste kwartaal van 2023 als onderzoeksrapport gepresenteerd waarna vervolgstappen worden uitgewerkt.

In een aflevering van Vitamine A, de podcast voor accountants, gaat het over de blinde vlekken van de accountant op het terrein van ethische besluitvorming.

Duurzaamheidsleerdoelen 2023

Duurzaamheid is het verplichte PE-onderwerp voor 2023. Om leden bij deze beroepsontwikkeling te ondersteunen, is de NBA op het moment bezig met het formuleren van een raamwerk van een ontwikkelaanpak over duurzaamheid. Dit raamwerk geeft suggesties voor de ontwikkeling, afhankelijk van het kennisniveau en werkveld.

In 2023 worden de plannen verder uitgewerkt, aangescherpt en geconcretiseerd in afstemming met de leden en andere relevante partijen.

Bent u nieuwsgierig naar de faculties of wilt u graag meedenken, kijk dan op de faculties-pagina.