Commissies eensgezind over toekomst accountancy

Verdergaande digitalisering, waardoor meer kennis nodig is van ICT. Meer aandacht voor soft controls. Cultuurverandering binnen de kantoren en de NBA is noodzakelijk.

Beroep met toekomst mkb 29 mei 2017 (640x480) Mkb-event 'De accountant in 2030', Veenendaal, 30 mei 2017

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van visiediscussies die verschillende commissies de afgelopen weken organiseerden. Onder meer Werkgroep ESG Assurance, de Commissie Overleg Internationaal Vertegenwoordigers (OIV), Commissie OPAK en de Commissie MKB hielden hun eigen bijeenkomsten om te praten over de toekomst voor hun specifieke vak.

Waarde-instituut

Niet iedereen denkt dat accountants zich zorgen moeten maken over de toekomst. “Ik snap jullie probleem niet. Ik zie geen probleem, ik zie goede accountants die goed werk leveren", zei mkb-ondernemer Gert Kwetters (VisionPlanner) aan het slot van de mkb-bijeenkomst ‘De accountant in 2030’. "Ik ga niet naar de eerste de beste boekhouder, want die kan de jaarrekening niet maken. En ik hecht aan het stempel van een waarde-instituut. Net zoals ik mijn auto laten keuren bij de Bovag, dan weet ik dat er goed naar wordt gekeken. Ik wil als het ware veilig in mijn cijfers kunnen rondlopen."

De NBA organiseert voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering op 19 juni de themabijeenkomst ‘Accountants tussen bits en bytes: visies op de invloed van digitalisering op het beroep'.

Fase 2

Hiermee komt er een einde aan fase 1 van het visietraject. In fase 2 zullen expertgroepen de geopperde thema’s en onderwerpen verder gaan uitwerken.