Aanleiding

De International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) heeft haar kwaliteitsmanagement standaarden geheel herzien. De NBA acht deze nieuwe kwaliteitsmanagementstandaarden een stap voorwaarts, en spant zich in voor implementatie van deze Standaarden in de Nederlandse omgeving. De NBA vindt het belangrijk dat accountants wereldwijd op eenzelfde manier werken en volgt daarom de internationale standaarden. Bij het vertalen wordt rekening gehouden met Europese afspraken over de vertaling van de standaarden.

Doelstelling

De NBA stelt voor om Standaarden 2400, 3000A, 3000D, 3400, 3402, 3410, 3420, 4400 en 4410 aan te passen. Het gaat daarbij om kleine wijzigingen die samenhangen met de nieuwe kwaliteitsmanagementstandaarden van de IAASB, zoals opgenomen in de Conforming and Consequential Amendments to the IAASB's Other Standards as a Result of the New and Revised Quality Management Standards. Soortgelijke kleine wijzigingen zijn eerder geconsulteerd met betrekking tot de controlestandaarden. Wij leggen hier een concept van de wijzigingen voor en vragen om uw reactie. De NBA gaat dan na of eventuele aanpassingen van het concept nodig zijn.

Consultatiedocument

Consultatietermijn

De consultatietermijn loop van 4 oktober tot en met 1 november 2023. Consultatiereacties kunnen worden gestuurd aan: consultaties@nba.nl.

Definitief

De consultatie is afgesloten. Er zijn geen opmerkingen op de consultatie van Conforming Amendments to other Standards ontvangen. 

Het bestuur heeft de Conforming Amendments to other Standards in december 2023 vastgesteld. Deze wijzigingen zijn van toepassing op financiële overzichten aanvangend op of na 15 december 2023, en zullen worden opgenomen in de publicatie van de NV COS en de HRA-bundel 2024.

Download definitieve versie