In 2019 is er een nieuwe specifieke uitkering (SiSa H4- SPUK) waarover via de SiSa-bijlage bij de jaarrekening 2019 van gemeenten verantwoording dient te worden afgelegd.  

De regeling is bedoeld om de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen te stimuleren als deze btw-plichtig zijn. De specifieke SiSa uitkering H4- SPUK compenseert gemeenten voor het verdwijnen van de mogelijkheid om de btw op sport investeringen en onderhoudskosten op binnen- en buitensportaccommodaties te verrekenen.  

Er zijn op dit moment onzekerheden over de btw-positie van gemeentelijke sportbedrijven en de verwerkingswijze in de jaarrekening 2019 en de daarin opgenomen SiSa-bijlage. De onzekerheid is het gevolg van het feit dat de belastingdienst nog niet voor alle betrokken sportbedrijven en gemeenten standpunten heeft ingenomen over de btw-positie.  

Deze notitie beoogt eenduidige advisering door externe accountants aan gemeenten te bewerkstelligen over de verwerking van onzekerheden over de btw-positie inzake de SiSa H4 SPUK-regeling in de jaarrekening 2019 en de daarin opgenomen SiSa-bijlage.  

Daarnaast beoogt deze notitie een eenduidige oordeelsvorming en rapportering door betrokken accountants bij de verschillende verwerkingswijzen van gemeenten in de jaarrekening 2019 de daarin opgenomen SiSa-bijlage.