Theoretische opleiding mkb

De theoretische opleiding Accountancy-MKB leidt je samen met de Praktijkopleiding MKB op tot een accountant die onder meer ondernemers adviseert op het gebied van accountancy en bedrijfsvoering. Je mag je na afronding van dit traject inschrijven bij de NBA en de titel AA (Accountant Administratieconsulent) voeren. 

Zo word je Accountant-Administratieconsulent (AA)

 1. Volg een hbo-bachlor accountancy
  Je kunt beginnen aan een hbo-bachelor als je een mbo-niveau 4, havo- en vwo-diploma hebt behaald. Die kan aan veel hogescholen in Nederland worden gevolgd. 
 2. Volg een post-bachelor
  Om Accountant Administratieconsulent (AA) te worden, studeer je na het behalen van je bachelordiploma door. Je volgt de deeltijd post-bachelor aan een hogeschool.
 3. Volg de Praktijkopleiding
  Tegelijk met de post-bachelor volg je de Praktijkopleiding MKB. 

Theoretische opleiding Assurance

De theoretische opleiding Assurance leidt je samen met de Praktijkopleiding Assurance op tot een Registeraccountant (RA). Dat is een accountant die onder meer bevoegd is tot het controleren van historische financiële overzichten en verantwoordingen, zoals de jaarrekening. Je mag je na afronding van dit traject inschrijven bij de NBA en de titel RA voeren.

Zo word je Registeraccountant (RA)

 1. Volg een bachelor 
  De theoretische opleiding Assurance begint met een Bachelor of Science op universitair- of hbo-niveau in accountancy, of bijvoorbeeld in een economische of exacte studie. 
 2. Volg een master 
  Na de voorgenoemde universitaire bacheloropleidingen wordt je vaak direct toegelaten tot de master accountancy. Heb je een hbo-bacheloropleiding gevolgd, dan volg je eerst een schakelprogramma en start je daarna de master accountancy. Er zijn ook een aantal andere masterstudies die je toegang geven tot de post-master.
 3. Volg een post-master 
  Met een mastertitel accountancy of mastertitel in een gerelateerde studie kun je worden toegelaten tot de post-master Registeraccountant (RA). Tijdens deze opleiding specialiseer je je verder. 
 4. Volg de praktijkopleiding
  Tijdens het laatste deel van de post-master volg je ook de Praktijkopleiding Assurance.