» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #61 ‘Wat kan de accountancy leren van de zorg?’, via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Echte cultuurverandering in de accountancy ontstaat niet door beleidsplannen, maar in de dagelijkse praktijk: hoe mensen samenwerken, besluiten nemen en met elkaar leren. Van der Hulst benadrukt het belang van een open werkklimaat, leiderschap dat durft los te laten en een sector die ruimte biedt voor reflectie en een speak-up-cultuur. 

Daarbij verwijst zij naar de zorgsector, waar een dergelijke cultuur al langer opgang maakt. In de praktijk wordt er vooral gekeken naar de twee procent van de gevallen waarin er iets misgaat, in plaats van te leren van de 98 procent waarin het goed gaat, aldus Van der Hulst. “En waarom gaat het dan goed?” Daar moeten we meer van willen leren. 

Stralen

Systemen en controlemechanismen hebben hun grens bereikt. Daarom is een fundamentele herwaardering van vakmanschap en professioneel oordeelsvermogen nodig, meent zij. Dat betekent mensen weer vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. “Dan zie je dat mensen weer gaan stralen.”

Doel is om weer te gaan werken vanuit vakmanschap, vertrouwen en verbinding, stelt Van der Hulst. Dan kan ook een toezichthouder wellicht een stapje terug doen. Accountants doen er goed aan om “aan het eind van de dag” samen te reflecteren wat er goed is gegaan en wat kan worden geleerd van wat niet goed ging, meent zij.
 

Werkplaats

In de eerste helft van dit jaar worden vanuit het cultuurprogramma diverse activiteiten georganiseerd, zoals een ‘cultuurwerkplaats’ om te leren van fouten en samen te bouwen aan een aantrekkelijk beroep en werkomgeving. Ook is cultuur onderdeel van de verenigingsconferentie van de NBA op 16 juni aanstaande. “We hebben haast, om heel veel op gang te brengen”, aldus Van der Hulst.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.