
Aflevering 2
Videoreeks Gedreven: persoonlijk leiderschap
De NBA publiceert een serie interviews met drie generaties accountants over hun carrière-ambities, hun persoonlijke ontwikkeling en over samenwerking in de praktijk. De serie 'Gedreven' probeert de gesprekken over beroepscultuur te verdiepen en accountants te inspireren met ervaringen uit de praktijk. In de tweede aflevering staat het thema persoonlijk leiderschap centraal.
In de tweede aflevering vertellen zes accountants over hun uitdagingen met werkdruk, de verantwoordelijkheid die je als accountant draagt, het leren van fouten en de ontwikkeling tot leider. Accountants in het midden van hun loopbaan mogen vaak al controleverklaringen afgeven en begeleiden jonge talenten, maar zijn zelf nog geen partner. Dat betekent: hoge werkdruk, en vooral in het busy season, de eerste helft van het jaar, strakke deadlines. In elk controleteam is de uitdaging om zo min mogelijk gaten te laten vallen. En vallen er toch gaten? Dan loopt een manager die soms dicht. “Dan maar in de avonden en ’s nachts werken”, concludeert Jelle Steenhuis, die afgelopen jaar tot partner is benoemd bij Newtone.
Leren van fouten
In het beeld van de buitenwereld mogen accountants geen fouten maken. Werken in de auditpraktijk betekent dan ook het leren van fouten, legt Mosa Almansour, senior staff bij EY uit: “Er is gelukkig altijd iemand die meekijkt. Zo word je opgeleid.” Ook Muddasser Hameed, die bij Qconcepts werkt, heeft veel geleerd van missers. “De fouten waar ik spijt van heb, zijn de dingen die ik niet goed heb gedaan aan de voorkant. Dan liet ik me iets te veel meeslepen door het verhaal van de klant. En dat ik dat dan afwerk, zonder dat bespreekbaar te hebben gemaakt. En dat bleek uiteindelijk niet goed te zijn.”
Omdat fouten maken menselijk is, moeten we er niet te krampachtig mee omgaan, betoogt Lidwien Snijders van Deloitte. “Als het gebeurt, lijkt het allermakkelijkste om het klein te maken. Misschien het weg te houden. Te zeggen: daar kan ik nu niet meer mee aankomen. Maar juist dan is het zaak om de fouten wel te bespreken. Er is altijd nog een oplossing mogelijk.”
Leiderschap
Deze uitdagingen vergen vooral een actieve betrokkenheid van de partners in de auditteams. Daarover gingen de gesprekken met de partners in de uitzending. Wat maakt een goede leider in de accountancy? “Een goede leider is iemand die weet waar ie naartoe gaat, en de ruimte geeft aan de mensen om hem heen om daar te komen”, stelt Johan Berkouwer van Van Ree. Hij illustreert hoe hij daarbij is geholpen door zijn leidinggevende in het verleden.
Het nadeel van groeien in je loopbaan, is dat je zelf niet meer de uitvoering doet, maar juist ruimte geeft aan je collega’s om zich te ontwikkelen. “Een goede leider ben je als je durft, bij jezelf blijft, kunt luisteren maar uiteindelijk wel een keuze maakt. En daarop reflecteert” concludeert Mariska van de Luur van KPMG dan ook.
De serie Gedreven
In de serie die uit drie afleveringen bestaat, interviewt tv-presentatrice Pauline de Wilde accountants van diverse accountantskantoren met een uiteenlopende ervaring in het beroep. Elk van de geïnterviewde accountants vertegenwoordigt een generatie in het beroep. Het gaat om junioren, met drie tot vijf jaar werkervaring, gevorderde accountants die tien tot vijftien jaar in het vak actief zijn en senior accountants die partner zijn, of directielid in hun accountantsorganisatie.
De uitzending is vanaf vrijdag op de site van de NBA te zien. In de aflevering worden de volgende accountants geïnterviewd: Mosa Almansour (senior staff audit bij EY), Muddasser Hameed (senior manager bij Qconcepts), Lidwien Snijders (audit director bij Deloitte), Jelle Steenhuis (partner audit & assurance bij Newtone), Johan Berkouwer (partner en directeur strategie & communicatie bij Van Ree Accountants) en Mariska van de Luur (als head of assurance lid van de raad van bestuur van KPMG).
Beroepscultuur
De interviewreeks 'Getekend' maakt deel uit van het programma Beroepscultuur van de NBA. Dat programma beoogt een eenduidige visie op de toekomstbestendige beroepscultuur te formuleren en te stimuleren bij accountantskantoren en accountants.