Hoe belangrijk is de praktijkbegeleider?

Eelco: "Heel belangrijk. Ik zit nu in het tweede jaar van de praktijkopleiding. We bellen elkaar om de drie, vier weken. Saïda zorgt dat ik geen verplichte onderdelen oversla. Pak ik bijvoorbeeld het eigenaarschap dat hoort bij de uitvoering van mijn taak? Doe ik voldoende aan coaching? Als je druk bezig bent met een klant zie je dat soms over het hoofd. Saida kijkt er van een afstand naar en overziet het proces. Maar ook als er iets stroef loopt overleg ik met haar. Je moet echt een vertrouwensrelatie hebben, anders werkt het niet."

Saïda: "Eelco is mijn eerste trainee. In totaal heb ik vijf trainees onder mijn hoede. Dat is goed te doen. Het is ook handig om meerdere trainees te begeleiden. Wat je meemaakt met de één kun je als tips gebruiken bij de anderen. En je weet daardoor beter wat er speelt. Welke problemen er spelen in een bepaalde fase van de studie."

Vormt werkdruk een factor in de praktijkopleiding?

Eelco: "Het speelt in de praktijkopleiding niet zo'n grote rol. Het is vooral een kwestie van plannen om te zorgen dat je in de rustige maanden beroepsproducten inlevert. Ik heb nu in oktober mijn jaar afgerond. Dat lijkt raar maar het was het rustigste moment van het jaar."

Maak je gebruik van je eigen ervaringen als trainee nu je praktijkbegeleider bent?

Saïda: "Je kent de vraagstukken uit je eigen bagage. Toch laat ik dat niet teveel meewegen. Je moet niet je eigen ervaring op een ander plakken. Ik hou iemand een spiegel voor. Je triggert degene vooral door de juiste vragen te stellen. Bijvoorbeeld als er een tegenstrijdigheid zit in wat de trainee ervaart en wat ik aan feedback van zijn begeleiders hoor. Waar ligt dat aan? Soms geef je iemand een duwtje om uit zijn comfortzone te komen."

Waar leer je het meeste van? Het schrijven van de rapportages of de interactie met Saïda?

Eelco: "Wat je aanlevert voor de half jaar- en jaarrapportage is de samenvatting van wat je daarvoor gedaan hebt. Het is het sluitstuk waarmee je je groei laat zien. De gesprekken die voorafgaan aan de rapportages helpen mij om die vooruitgang scherper te formuleren. Ook in het omgaan met feedback speelt Saïda een belangrijke rol. Ik schoot in die zelfreflectie aanvankelijk te ver door en keek alleen naar wat ik beter had kunnen doen."

Saïda: "Dat zie ik bij meer trainees. We zijn als accountants van nature kritisch maar dat moet geen valkuil worden. Je moet de credits nemen voor wat goed gaat. Alleen zo ontdek je waar je kracht ligt."

Eelco van Es, tweedejaars trainee Eelco van Es en Saïda van Gils, praktijkbegeleider