1. Bij welke werkgever werk je?

Ik werk bij Lansigt accountants en belastingadviseurs. Ben bij één van de big four-kantoren begonnen en heb daar een paar jaar gewerkt. Toen stond ik voor de keuze voor een carrière bij de big four, met alle voordelen van dien, of een andere werkgever. Ik koos voor het laatste: Lansigt. De balans tussen werk en privé is hier goed, waardoor ik onder andere de hobby op mijn foto kan uitoefenen. Om een voorbeeld te geven: Toen ik klaar was met mijn theoretische deel wilde ik graag één dag in de week les geven op Nyenrode. Daar waren ze bij Lansigt helemaal voor. De skills die ik daar ontwikkel, gebruik ik weer in mijn werkzaamheden op kantoor. Ik kwam bij Lansigt terecht via een oud-collega en het zit in mijn toenmalige woonplaats. Toevallig had ik op de middelbare stage gelopen bij Lansigt, dus kende het kantoor al een beetje.

2. Hoe ben je eigenlijk in de accountancy terechtgekomen?

Het paste bij me om na het vwo een vervolgstudie te doen, maar wilde niet hele dagen in de collegebanken zitten. In economische vakken was ik goed. Ik ben toen in die richting deeltijdstudies gaan bekijken en had een match toen ik op de Nyenrode Beroepenmarkt in aanraking kwam met accountancy. Het sprak me aan dat accountancy meer is dan cijfertjes en dat het gesprek met mensen ook erg van belang is.

3. Wat vind je leuk om te doen in jouw vakgebied en waarvan krijg je energie?

Ik vind het opleiden van mensen leuk. Het is mooi om hen te zien groeien. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor klanten inhoudelijke zaken uit te zoeken hen verder te helpen en samen tot een oplossing te komen. Je ziet heel veel van een bedrijf en de kunst is om dat samen te brengen; het zien van de hele keten.

4. Wat is een belangrijke les die je ooit hebt geleerd en waar je je voordeel mee doet in je huidige werk?

Die belangrijke les leerde ik van mijn mentor Menno: Hang af en toe eens rustig achterover, met je voeten op tafel en denk eens rustig na!

5. Enthousiasme voor de praktijkopleiding, waar zit 'm dat in?

De focus ligt niet alleen op de inhoud maar op de andere aspecten waarmee je als accountant veel bezig bent, de menselijk kant. Ik heb ook veel geleerd van het schrijven van jaarrapportages en verslagen, zeker als je die van twee jaar terugkijkt met waar ik nu sta.

6. Hoe vind je de begeleiding tijdens de praktijkopleiding. Wat springt eruit (ten positieve)?

Lansigt is aangesloten bij SRA, dus ik volg de Praktijkopleiding via het SRA-stagebureau. Mijn begeleider Menno werkt ook bij Lansigt. We hebben veel gespard over dilemma’s die je uit moest werken. Hij prikkelde me om goed na te denken over welke gedachte ergens achter zit. We hebben veel contact met elkaar. Sowieso is hier veel interesse in elkaar, ook vanuit de andere collega's.

7. Tot slot: Heb je nog tips wat we in dit kader tijdens de PO beter kunnen doen?

Wat ik lastig vind, is dat rapportages soms hun doel missen. Mijn tip is dus: maak het wat concreter, bijvoorbeeld door de rapportages aan specifieke opdrachten te koppelen.

Laatste tip:

Met betrekking tot de trainingen is het wellicht goed om te kijken welke trainees je bij elkaar zet. Zo heeft de een nog 0 werkervaring en een ander al een aantal jaar. Het kan handiger zijn om die mensen bij elkaar te zetten.