Wat was je ambitie toen je startte in de accountancy?

"Ik zocht het avontuur. Het eerste jaar naar een klant gaan is leuk, maar het tweede jaar voelt als een herhaling van zetten. Alsof je op school in dezelfde klas bent blijven zitten. Daarom wilde ik al na de eerste twee jaar bij PwC naar het kantoor in Parijs. Daar kon ik werken voor internationale klanten in een andere taal en cultuur. De complexiteit van grote internationale organisaties sprak me aan. Je krijgt te maken met een holdingstructuur, ingewikkelde waarderingen en grotere teams. Het vraagt meer van je management-vaardigheden. Ook hier had ik na twee jaar dezelfde klanten weer behoefte aan verandering. Bovendien zag ik de Franse werkcultuur voor de lange termijn niet zitten. De oplossing was helder. Ik wilde terug naar Nederland maar dan wel aan de slag voor internationale klanten. Ik ging voor kwaliteit en uitdaging.

Mijn motivatie veranderde nadat mijn tweede dochter werd geboren. Aanvankelijk kon ik het moederschap prima combineren met een veeleisende baan. Ik deed er ook nog andere zaken naast - van werving en selectie tot vaktechniek – maar toen mijn tweede dochter werd geboren veranderde dat. Zij sliep 's nachts niet door. Omdat ik geen half werk wilde leveren, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Als interim-financial kon ik de zorg voor mijn gezin en mijn werk beter combineren zonder te schipperen met mijn ambities. Ik deed alleen de leukste en uitdagendste opdrachten. Het voordeel is dat die ook het beste betalen."

pasfoto Monika Bankert

Ben je tevreden met de wijze waarop je je ontwikkeld hebt als financial?

"Ik ben geen cfo of partner geworden; dat vind ik niet erg. Ik word uitgedaagd door complexiteit en afwisseling. Ik volg de actuele updates van de verslaggeving en ben lid van IMRA, een netwerk van RA-interim-managers. Zo blijf je relevant. Tegelijkertijd moet je weten wat je niet weet. Als interim-financial vertrouw je op je analytische vaardigheden en management skills in het toepassen van regels, structuren en cijfers. Of je nu de afwikkeling van een aantal slapende bedrijven voor een multinational regelt of bedrijven helpt met de verslaggeving van financiële instrumenten, het begint met het borgen van de randvoorwaarden. Zijn de verwachtingen helder? Als je mijn ervaring als accountant en interimmer bij elkaar optelt, heb ik inmiddels wel ongeveer alles voorbij zien komen in iedere denkbare sector.

Drie jaar geleden merkte ik dat ik mijn werk mij steeds minder voldoening gaf. ik vond het steeds meer van hetzelfde. Doe ik nog wel wat ik leuk vind? Eigenlijk niet, was mijn conclusie. Ik wilde mij bezighouden met zaken die er echt toe doen. In mijn werk was ik tot dan toe vooral bezig was geweest om problemen voor multinationals op te lossen. Terwijl er veel onrecht in de wereld was, waar ik iets aan zou kunnen doen. De directe aanleiding vormde een interim-opdracht die ik uitvoerde bij een jeugdzorginstelling. Hier zag ik hoe slecht de nieuwe zorgwet uitpakte voor de geestelijke gezondheidszorg. Ik besloot te stoppen met interim klussen en te gaan schrijven over de thema's die mij raken zoals machtsmisbruik, misleiding en vrouwenonderdrukking.

Ik heb het probleem van vrouwenonderdrukking als een accountant onderzocht. Je leest, controleert en zoekt verbanden. Veel gedrag van mannen is terug te voeren op een voortplantingsmotief: indruk maken. Daarom willen zij zich bewijzen. De wereld zou er beter voor staan als vrouwen de leiding zouden nemen en mannen de rol van helpende held vervullen. Ik heb ook een advies voor de Commissie Toekomst Accountancysector geschreven. Ik zie de toekomst van de accountant heel breed. Namelijk het toevoegen van betrouwbaarheid aan informatie. Informatie wordt steeds belangrijker. We leven in de tijd van fake news en algoritmes. Mensen hebben een grote behoefte aan de waarheid. Als de burgers in de UK de juiste informatie hadden gekregen over de Brexit hadden ze waarschijnlijk anders gestemd. We kunnen als mensheid alleen overleven als we beschikken over informatie die klopt. We verwerken informatie en delen die met elkaar. Dat was al in het stenen tijdperk zo."

Wat is nu je ambitie?

"Via een omweg ben ik weer terug bij het beroep van accountant. Ik zou graag meehelpen om de toekomst van het beroep vorm te geven. De afgelopen drie jaar hebben mijn leven verrijkt. Schrijven is echt mijn passie heb ik ontdekt. Mijn boek over mijn onderzoek naar vrouwenonderdrukking komt eraan. Ik ben als vrijwilliger actief in het bestuur- en toezicht van goede doelen. Daarnaast lijkt het mij interessant om bedrijven te ondersteunen bij het rapporteren over hun sustainable development goals. En wie weet word ik wel getriggerd door een interessante opdracht voor een NGO waarin ik mijn financiële ervaring kwijt kan. Als dat het doel van een betere wereld maar dichter bijbrengt."

Lees meer