Minder CSRD-opdrachten door Omnibuspakket: wat betekent dat voor je praktijkopleiding?
Door het zogeheten Omnibus vereenvoudigingspakket zijn er voorlopig minder CSRD-opdrachten beschikbaar. Dat heeft gevolgen voor de mogelijkheden om te voldoen aan de praktijkopleidingsvereisten voor de Duurzaamheidsaantekening. De opleidingseisen in de CSRD zelf zijn niet aangepast. Ook de CEA zal daarom de ureneis van 660 uur niet wijzigen. De nieuwe (praktijk)opleidingseisen gaan in op 1 januari 2026.
Wat betekent dit voor jou?
Ben je trainee in de oriëntatie Assurance en wil je ná 1 januari 2026 in aanmerking komen voor de Duurzaamheidsaantekening? Dan geldt het volgende:
- Je besteedt minimaal 660 uur van je praktijkopleiding aan duurzaamheidswerkzaamheden.
- Minstens 330 van deze uren zijn Duurzaamheidsassurance-opdrachten. Een belangrijk deel daarvan bestaat uit CSRD-assurance. Zie hiervoor ook de Verantwoordingstabel en toelichting in de ELO.
- Je doet examen dat zowel gericht is op wettelijke controle als op Duurzaamheidsassurance.
Kun je ook afstuderen zonder aan deze eisen te voldoen?
Ja. Als je de 660-ureneis (nog) niet haalt, leg je het reguliere slotexamen af. Dat examen is gericht op de controlebevoegdheid, zonder Duurzaamheidsaantekening.
Voldoe je later alsnog aan de eisen, dan kun je een aanvullend examen doen voor de Duurzaamheidsaantekening. Dit examen duurt ongeveer 45 minuten. Alle duurzaamheidsopdrachten van de afgelopen zes jaar mogen meetellen, ook werkzaamheden uit je praktijkopleiding.
Wil je nog vóór 1 januari 2026 afstuderen?
Heb je je praktijkopleiding afgerond, toestemming van je stagebureau om je examen af te leggen en je tijdig aangemeld voor je slotexamen? Dan kun je in 2025 nog examen doen. Er komen extra examenmogelijkheden. Ook wordt de aanmeldingsprocedure tijdelijk iets versoepeld. Hoe dit er precies uitziet, volgt binnenkort op deze pagina.
Bekwaam via PE of via opleiding?
Als je vóór 1 januari 2026 afstudeert via het reguliere slotexamen, krijg je wel de Duurzaamheidsaantekening. Je bent dan bevoegd om CSRD-assurance te verlenen. Maar: je bent pas bekwaam als je ook aan de PE-vereisten voldoet.
Voldoe je aan de nieuwe praktijkopleidingsvereisten en heb je het examen gedaan dat (mede) gericht is op Duurzaamheidsassurance? Dan ben je als startbekwaam accountant bevoegd én bekwaam voor CSRD-assurance. Je hoeft dan niet meer aan de aanvullende PE-vereisten te voldoen.
Wat als je je examen in 2025 niet haalt?
Dan val je niet meer onder de CSRD-overgangsregeling en gelden automatisch de nieuwe opleidingseisen. We houden je op de hoogte van relevante wijzigingen. Houd deze pagina dus goed in de gaten.