De NBA heeft namelijk in een (inmiddels ingetrokken) externe publicatie op de website van Branchevereniging Nederland Crowdfunding een misvatting over geldende wet- en regelgeving geconstateerd en heeft daarover contact gezocht met betrokken partijen. De misvatting had niet alleen te maken met de publicatie op de website zelf maar ook met een modelverklaring waarnaar in die publicatie werd verwezen. Hierbij ging het om een modelrapport van feitelijke bevindingen die niet aan vaktechnische eisen bleek te voldoen. De branchevereniging heeft inmiddels op verzoek van de NBA teksten op haar website, die tot misvattingen zouden kunnen leiden, aangepast of verwijderd. De branchevereniging heeft ook toegezegd om het door haar ontwikkelde modelrapport niet meer verder te distribueren en om het modelrapport in lijn met de vernieuwde standaard voor accountants te gaan herzien.

De NBA waardeert het initiatief van Branchevereniging Nederland Crowdfunding om opnieuw het voortouw te nemen door het modelrapport te gaan herzien en vertrouwt daarbij op gesprekken met stakeholders over een oplossing in relatie tot de door hen gewenste mate van assurance.

De NBA roept haar leden op om, als zij nog beschikken over een exemplaar van het huidige modelrapport met modelverklaring, daar geen gebruik meer van te maken. Dit is temeer van belang, omdat de onderliggende werkzaamheden niet eenmalig zijn, maar een doorlopend karakter dragen.

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit bericht, kunt u contact opnemen de Helpdesk Vaktechniek van de NBA.