Aan de trainees werd gevraagd wat zij verwachten van de NBA. Op de tweede plaats gaven de trainees aan dat ze willen dat de NBA hun belangen behartigt, bijvoorbeeld in Den Haag. Ook meer uitleg en hulp bij PE werden vaak genoemd. Tenslotte maken trainees zich ook zorgen over de instroom in het beroep en de reputatie en aantrekkelijkheid van het beroep accountant.

In contact met NBA

Bijna de helft van de respondenten heeft wel eens contact met de beroepsorganisatie, de meeste van die contacten gaan over de praktijkopleiding. Toch wordt ook de helpdesk regelmatig gebeld. Zeker een kwart van de respondenten neemt wel eens deel aan NBA-evenementen.

ELO en HRA

Bij de producten van de NBA worden de ELO en de HRA het vaakst genoemd. Minder vaak maken trainees gebruik van Handreikingen of van de websites accountant.nl en nba.nl.

Lobby, work-life balance en verlichten regeldruk belangrijk

Bijna alle respondenten vinden het belangrijk dat de NBA lobbyt. Opvallend is dat trainees vrijwel dezelfde prioriteiten noemen als actieve leden op de vraag waar de NBA dan over moet lobbyen. Het vaakst genoemd worden de inhoud van het accountantsberoep en wet- en regelgeving. Verlichten van de regeldruk, en het verbeteren van de work-life balance komen ook regelmatig terug.

Dit onderzoek maakt deel uit van een breed onderzoek in het kader van het project Levendige Beroepsorganisatie. Niet alleen actieve leden en trainees, maar ook post-actieven zijn bevraagd over wat zij van de NBA verwachten. Na een schriftelijke uitvraag worden nu ook nog respondenten nagebeld voor een verdieping van de antwoorden.

Download