De NBA vindt het goed dat bestuurders en accountantsorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen in kwesties rondom examenfraude. 
Wij begrijpen dat Deloitte nog volop bezig is met het onderzoek rondom examenfraude bij de gehele Nederlandse organisatie. Wij wachten deze uitkomsten af. Volledige transparantie in de uitkomsten is wenselijk, omdat dan verbetering mogelijk is.

Eén van de fundamentele waarden van het accountants beroep is integriteit. Accountants dienen vertrouwen toe te voegen aan het maatschappelijk verkeer en daarvoor is het vereist dat zij in ieder geval zelf onkreukbaar zijn.

Onkreukbaarheid

Accountants moeten regelmatig examens en toetsen doen om te zorgen dat zij hun werk kunnen uitvoeren op een hoog kwalitatief niveau. Examenfraude is daarom niet alleen verwerpelijk vanwege de vereiste morele onkreukbaarheid, het kan ook leiden tot afname van beroepsmatige kennis binnen accountantskantoren. Dat vormt een groot risico voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening door accountants.

Accountants zijn zelf verantwoordelijk voor hun professionele ontwikkeling. Desondanks is de NBA momenteel haar eigen activiteiten op het gebied van educatie, zoals het systeem van permanente educatie (PE) en de kennistoets, aan het bestuderen op fraudegevoeligheid.

Daarnaast wordt het systeem van PE in zijn totaliteit in 2024 geëvalueerd. Wanneer het nodig is zullen wij dit systeem herontwerpen.